5 saker du bör se upp för under midsommarfirandet

Tänk inte bara på små grodorna under midsommar – det finns många faror för hundar och katter på lunchbordet.

En av årets mest populära högtider närmar sig med stormsteg. Under midsommar fylls
dagen av sång, dans och lekar tillsammans med nära och kära. Maten står också i
centrum, något som brukar uppskattas av våra fyrbenta vänner. Dock finns det en hel del på det uppdukade bordet som våra husdjur bör undvika. FirstVet tipsar därför om vad du som djurägare bör tänka på under firandet.


Sill, potatis och gubbröra är bara några av de klassiska maträtter som dukas upp på
midsommarafton. Som djurägare är det dock viktigt att vara uppmärksam på de faror som är kopplade till maten och firandet. Midsommarmat är generellt sett fet och innehåller höga saltnivåer. Detta är något som många djur är känsliga mot och som kan leda till magproblem som kräkningar och diarré. Faktum är att frågor om kräkningar var en av de vanligaste frågorna som FirstVet fick under midsommarafton i fjol.


– Ett tips för att undvika att ditt eller en gästs husdjur får i sig något olämpligt, är att hela tiden plocka undan matrester. Duka gärna av maten efter varje rätt och se även till att städa upp mat som fallit från bordet. Ett annat tips är att informera samtliga gäster om att inte mata husdjuren och be dem att plocka upp allt som faller på marken. Därigenom kan det bli ett trevligt firande, både för människor och djur, säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.


Att tänka på under midsommarfirandet


• En stor del av midsommarmaten innehåller lök som är giftigt för både hundar och katter.
Lök kan bland annat ge hundar blodbrist.
• Både hundar och katter kan få magproblem som kräkningar och diarré av fet och salt
mat
. Hundar riskerar även att få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket mat som är fet.
Benrester kan vara farliga för hundar. I värsta fall kan hunden knäcka en tand, få
förstoppning eller till och med få livshotande skador på tarm eller magsäck av vassa
benflisor.
• Även dessertbordet innehåller saker som är farligt för husdjuret. Choklad är giftigt för hundar och kan ställa till med magproblem, salivering, hjärtklappning. I värsta fall kan det ge hjärtproblem och kramper med död som följd. Om du är osäker på hur mycket choklad som hunden fått i sig rekommenderas att kontakta veterinär för akut rådgivning.
Glasspinnar och grillspett av trä kan bli väldigt vassa när de går sönder. Om hunden
försöker äta dem kan de fastna i svalget eller i halsen och orsaka sår. Lyckas hunden
svälja dem kan de i värsta fall orsaka svåra skador i hundens mage och tarm.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.