Hundslagsmål = hög risk för skador

Den 20 augusti gläds många hundägare över att det så kallade koppeltvånget är över för i år, medan andra oroar sig för att lösspringande hundar kan komma störtande och attackera deras hund. En fjärdedel av hundägarna har upplevt att familjens hund blivit attackerad med allvarliga skador som följd, det visar en enkätundersökning från Agria.

Det är självklart en otäck upplevelse för både hund och hundägare vid en attack av en lös hund, och många gånger med allvarliga skador, eller i värsta fall med dödsfall, som följd. Agrias enkätundersökning visar att 25 procent av hundägarna har upplevt hundattacker där hunden har skadats, varav 4 procent av dem drabbats så illa att hunden avlidit.

– Alla hundägare bär ett stort ansvar att ha sin hund under uppsikt och undvika risken för konflikter. En bra grund läggs redan under valptiden genom att låta den unga hunden träffa andra trevliga och lugna hundar. I vuxen ålder gäller det att löpande undvika och avstyra triggande situationer i vardagen, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.  

Länsstyrelsen har som uppgift att bevaka hundägare som brister i tillsynen över eller skötseln av en hund, och utfärdar de eventuella förbud som behövs för att förebygga skador. Vid fara för andra djur kan polismyndigheten omhänderta hunden och ge hundägaren hundförbud vid risk för att händelsen upprepas.

Tips för att undvika hundslagsmål och bitskador

  • Håll din hund kopplad och låt den inte springa fram till okända hundar.
  • Är en lös hund på väg att attackera din hund? Ställ dig bredbent som en sköld framför din hund och prova att skrämma bort hunden med din röst och ditt kroppsspråk. En liten hund lyfter du lugnt upp i famnen för att skydda.
  • Släpp inte in hunden i rastgårdar med okända hundar utan att först ta reda på mer om hundarna.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.