Den brokiga hundfästingen har hittats på hund i Danmark

undefined

Bild:Wikipedia

Medier i Danmark skriver om att man på en hund har hittat en farlig ”engflåt” i Sverige kallad brokig hundfästing. Den brokiga hundfästingen lägger massor med ägg och förökar sig explosionsartat och det värsta av allt den älskar vintern och sprids just nu.

Fästingen är en farlig parasit som kan orsaka dödsfall om de fyrbenta inte skyddas av ett fästingmedel. Och enligt en ny studie är det långt ifrån alla husdjursägare som vidtar nödvändiga förhindrande åtgärder.

Nu är det inte längre bara i skogen som husdjursägare måste vara uppmärksamma på fästingar. Den nya fästingen kan, till skillnad från den vanliga fästingen, också bo i öppna landskap, som ängar och fält. Den kallas brokig hundfästing och det finns mycket goda skäl till att vara medveten om dess existens. Den kan bära på en parasit som heter Babesia Canis, som kan ge hundmalaria, eftersom den lever i värdens röda blodkroppar och förstör dem på samma sätt som malaria. Parasiten kan leda till döden för våra fyrbenta vänner och måste därför tas på allra största allvar, säger biologen Martin Sciuto från KSL Consulting:

”Den vanliga fästingen bär på borrelia, men det är ovanligt att hundar dör av det. Detta är dock inte fallet med hundmalarian, som den brokiga hundfästingen kan bära på. Den kan vara livsfarlig om den inte upptäcks i tid. Därför är det viktigt att både hundägare och svenska veterinärer är uppmärksamma på parasiten och att man använder sig av förebyggande fästingmedel.”

Enligt SVA kan importen av brokig hundfästing till Sverige skyllas på fåglar. Även hundar från andra länder har tagit med sig fästingen till Sverige. De växlande temperaturerna skapar grogrund för fästingarnas ökade trivsel. Därför ska husdjursägarna redan nu vara uppmärksamma: ”Fästingarna kommer fram när temperaturen är runt 5 – 7 grader. Det finns även en del som tyder på att brokig hundfästing är mer frosttålig än den vanliga fästingen. Dessutom klarar den av att vara under vatten. Detta innebär att vi måste vara medvetna om en ny fästingart som i värsta fall kan orsaka svåra konsekvenser för våra husdjur och som dessutom finns på fler platser och bryter ut under en längre tidsperiod än vi är vana vid. För att vara på den säkra sidan ska man därför skydda sina husdjur mot fästingar från mars till november”, förklarar biologen Martin Sciuto från KSL Consulting.

En fästing överför vanligtvis – dock inte alltid – bakterier 24 – 48 timmar efter det att den har bitit sig fast i värden. Om fästingen har bitit sig fast i hunden finns det en risk att hunden smittas om fästingen är infekterad med bakterien. När fästingarna är fulla av blod släpper de taget och ramlar då av värddjuret för att sprida sina ägg i vegetationen.

Källa:

1. Consumer Value Targeting. Frontline, september 2017.

Brokig hundfästing hittad i Sverige Kan vara farlig för både människor och hundar

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #mydog #göteborg #vetzoo

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.