Kolla knölen på ditt husdjur

Cancer drabbar inte bara oss människor utan även våra husdjur. Djursjukvården har utvecklats enormt under senare år och möjligheterna till behandling är idag goda. Att regelbundet känna igenom sitt djur efter knölar är därför viktigt.

Cancer drabbar tyvärr även våra husdjur, framför allt när de blir äldre. Det är viktigt att du som djurägare tar för vana att regelbundet känna igenom ditt djur efter knölar och är uppmärksam på eventuella sjukdomssymtom hos djuret.

– Knölarna kan se ut och kännas olika, vara hårda eller mjuka. I det fall knölen funnits längre än 3–4 veckor bör du undersöka ditt djur hos veterinär, säger Nanna Åkerlund Denneberg som är onkolog vid AniCura Djursjukhuset i Jönköping.

Provtagning av knölen hos veterinär är många gånger det första steget för att avgöra om knölen är elakartad eller inte.

– En knöl kan vara helt ofarlig, exempelvis en fettknöl, som djuret kan leva med utan att det behöver åtgärdas. Är det cancer måste det däremot behandlas på något sätt och ju tidigare behandling desto bättre prognos. Många patienter kan idag botas med operation, där knölen skärs bort, om man agerar tidigt i förloppet, säger Nanna Åkerlund Denneberg.

Vården för cancerdrabbade husdjur har utvecklats starkt under de senaste åren. Precis som för människor finns det olika behandlingsmetoder – kirurgi, strålning och mediciner som till exempel cellgifter. Det är av stor vikt att alltid informera de drabbade djurens ägare om de olika möjligheter till behandling som finns. Livskvalitet är A och O under djurets behandling. Djurets välbefinnande ska alltid vara i fokus och aktuell behandling anpassas efter det.

– Dagens behandlingar blir allt bättre och avancerade vilket möjliggör att vi kan utforma och anpassa behandlingen efter individens förutsättningaroch till just den cancertyp det är fråga om. Idag kan vi bota många av dessa patienter på ett helt annat sätt än för bara några år sedan, säger Nanna Åkerlund Denneberg.

Fakta om cancer hos husdjur

  • Cancer yttrar sig ofta i form av knölar som kan finnas överallt på djurets kropp.
  • Det är viktigt att själv vara uppmärksam på nya knölar på sitt husdjur.
  • Cancer hos djur kan behandlas med kirurgi, läkemedel och strålning.
  • Effektiviteten hos cancerbehandlingarna ökar och målet är att djuren ska behålla en god livskvalitet under och efter behandlingen.

Cancer kan även yttra sig på andra sätt, till exempel:

  • Sår som inte läker.
  • Viktminskning.
  • Svaghet och trötthet.
  • Minskad aptit.
  • Feber.
  • Ovillighet att röra sig.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.