Potatisflingor med höga gifthalter kan ligga bakom att hundar blivit sjuka

Potatisflingor med höga gifthalter kan ligga bakom att hundar i blivit sjuka av hundmaten SMAAK, som säljs av Arken Zoo i Sverige.. En möjlig orsak till att husdjur blir sjuka är de utländska potatisflingorna, som finns i två spannmålsfria produkter. Som en försiktighetsåtgärd har Musti Group dragit tillbaka de relevanta produkterna från försäljning i Finland, Sverige och Norge.

Den nordiska husdjurskedjan Musti Group meddelar nu att den troliga orsaken till att hundar blivit sjuka av deras mat har hittats. Det handlar om potatisflingor med för höga halter av giftiga glykoalkaloider.

Det mesta av produktpartiet som drogs tillbaka förra veckan stoppades i butiker och lager. Före återkallningen såldes 1 400 säckar, varav merparten såldes i Finland.

”Baserat på symtomen hos de sjuka hundarna och ingredienserna i maten är det mycket troligt glykoalkaloidförgiftning. Våra experter har kommit fram till att orsaken kan vara den höga koncentrationen av glykoalkaloider i partiet potatisflingor som importeras från utlandet. Det finns inga fodergränser för glykoalkaloider i EU. På grund av detta mäter europeiska leverantörer inte värden för varje parti. I framtiden kommer vi att mäta glykoalkaloidnivån i varje batch i vår egen fabrik, säger Musti Groups vd David Rönnberg och fortsätter:

”Denna utländska sats potatisflingor har bara använts i två av våra matrecept, och vi vill absolut inte ta den minsta risk medan vi väntar på resultatet av laboratorietesterna. Det är därför vi har beslutat att ta bort dessa produktpartier från försäljning som en försiktighetsåtgärd, säger vd David Rönnberg i ett pressmeddelande.

Vad är glykoalkaloider?

Glykoalkaloider är beska och giftiga ämnen som kan bildas naturligt i potatis. De fungerar som potatisens naturliga metod att skydda sig mot skadedjur och svampangrepp. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin. Glykoalkaloiderna bildas framförallt precis under potatisens skal.

Från diarré till förlamning

Stora mängder glykoalkaloider kan orsaka illamående, diarré och magsmärtor. I riktigt allvarliga fall kan man få akuta symtom från nervsystemet. Det är inte känt om glykoalkaloider kan ge långsiktiga effekter.

Hur bildas glykoalkaloider i potatis?

Alla potatissorter bildar glykoalkaloider som en del av sitt försvar. Olika sorters stress hos potatis kan leda till förhöjda halter. Det kan till exempel handla om extrema väderförhållanden under odling eller om potatisen utsätts för ljus eller mekaniska skador. Olika potatissorter är olika känsliga för stress.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.