Arken Zoo ersätter veterinärkostnader för de insjuknade hundarna

Musti Group som äger Arken Zoo skriver i ett pressmeddelande: Det är självklart att vi kommer att täcka de veterinärkostnader som är förknippade med dessa produktpartier som har orsakat symptom hos hundarna. Vi återkommer till riktlinjerna för detta viktiga ärende så snart som möjligt, säger VD David Rönnberg.

Flera hundar har avlivats

Flera hundar har avlivats på grund av att de har ätit av de förgiftade hundfodret som producerats i Finland. Hundratals hundar har insjuknat i allvarliga neurologiska symptom som förlamningar i benen.

Bland annat en Pomeranian valp på 7 månader dog av hundfodret SMAAK, hunden kommer från en framgångsrik känd kennel i Finland och hade startat sin utställningskarriär med bravur. Många andra hundar har avlivats innan man förstod vad som var orsaken till förgiftningssymptomen. Hur skall dessa hundägare någonsin kunna ersättas? Förtroendet för tillverkaren i Finland är för alltid skadat bland hundägare. Det kommer att ta lång tid innan förtroendet byggs upp tillbaka om det någonsin gör det bland dem som har förlorat sina hundar.

Orsaken till att hundarna insjuknade av hundfoder klarlagt

Den nordiska husdjurskedjan Musti Group meddelar att den troliga orsaken till att hundar blivit sjuka av deras mat har hittats. Det handlar om potatisflingor med för höga halter av giftiga glykoalkaloider.

Vad är glykoalkaloider?

Glykoalkaloider är beska och giftiga ämnen som kan bildas naturligt i potatis. De fungerar som potatisens naturliga metod att skydda sig mot skadedjur och svampangrepp. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin. Glykoalkaloiderna bildas framförallt precis under potatisens skal.

Från diarré till förlamning

Stora mängder glykoalkaloider kan orsaka illamående, diarré och magsmärtor. I riktigt allvarliga fall kan man få akuta symtom från nervsystemet. Det är inte känt om glykoalkaloider kan ge långsiktiga effekter.

Hur bildas glykoalkaloider i potatis?

Alla potatissorter bildar glykoalkaloider som en del av sitt försvar. Olika sorters stress hos potatis kan leda till förhöjda halter. Det kan till exempel handla om extrema väderförhållanden under odling eller om potatisen utsätts för ljus eller mekaniska skador. Olika potatissorter är olika känsliga för stress.

Ytterligare foder återkallas

Nu drar företaget ytterligare två produktpartier från försäljning i Finland, Sverige och Norge. Den ena produkten är samma foder som hundmaten som togs ur försäljning förra veckan och den andra är spannmålsfri kattmat gjord på kyckling.

VD på Musti Group ber om ursäkt

– Från djupet av mitt hjärta vill jag be om ursäkt till våra kunder, särskilt ägare till husdjur som blivit sjuka av dessa två produkter. Det är inte acceptabelt att detta händer. Detta får aldrig hända. Det är självklart att vi kommer att täcka de veterinärkostnader som är förknippade med dessa produktpartier. Vi återkommer till riktlinjerna för detta viktiga ärende så snart som möjligt, säger VD David Rönnberg.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.