Veterinär ville operera ”frisk” hund – fick erinran

Det gäller att se upp med vad veterinären vill göra för ingrepp på din hund, veterinärer opererar gärna och allt för att tjäna pengar.

Nyligen fick en veterinär på Bagarmossens djursjukhus en erinran från Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, sedan han krävt att SVTs chefens hund skulle opereras för 32 000 kr eller avlivas!!! Hunden hade blivit biten av ett vildsvin och togs därav till Bagarmossens djursjukhus, där man konstaterade att hunden behövde denna dyrbara operation eller avlivning. Hunden såg inte ut att lida särskilt mycket så ägaren tog med sig hunden hem. Då skrev veterinären ut ett papper om omedelbart omhändertagande och sände polisen efter hundägaren.

Hunden togs av ägaren till en annan veterinär som ansåg att hunden inte behövde opereras, en sådan operation görs inte ens på människor. Hunden fick leva och nu har domen alltså kommit där veterinären får en erinran. Hundägaren anser att detta är stor business för veterinärerna och de bara vill tjäna pengar!

Om man tänker efter så opererades tex knäledsfel såkallad patella nästan aldrig på en dvärghund för ca 15 år sedan. I dag är det nästan en regel än ett undantag att veterinären vill operera! För 15 år sedan sa veterinärerna att en dvärghund klarar sig bra att hoppa på tre ben ibland, de väger inte så mycket och en operation är alltid en risk. Man opererar inte ens människans knäleder lika ofta som man gör det på småhundar idag. Vi har själv i vår bekantskpskrets en person vars ena knä till sist efter 10 års tid av ständiga problem opererades. Idag har denna person 50% invaliditet i det opererade knät! Så tänk efter före ni låter operera era hundar!

SVTs chefens hund jagades av polisen genom stanDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Veterinär ville operera ”frisk” hund – fick erinran

 1. Mari skriver:

  Den här beskrivningen av händelseförloppet känns lite väl hårt vinklad. Hunden var inte ”frisk”. Ägaren tog inte med sig hunden hem. Och det var chefsveterinären och inte ortopeden som fick en erinran för ”att ha utnyttjat sin maktposition”.
  Här finns en utförligare beskrivning av händelseförloppet: http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2013/04/Veterinar-far-erinran-fran-ansvarsnamnd-1.48647/?fb_action_ids=10151383823918093&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map={%2210151383823918093%22%3A129429987245648}&action_type_map={%2210151383823918093%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]
  Däremot är det så klart fruktansvärt att sånt här händer. De flesta hundägare hade nog lyssnat på ortopeden på Bagarmossen och följt rekommendationerna.

  • dognewss skriver:

   Tack för din kommentar! Vi tog texten från ABs artikel som är länkad till i inlägget och vi har inte skrivit något om att ortopeden fått en erinran? Bra att poängen med vårt inlägg gick fram, dvs ”onödiga” operationer utförs i vårt avlånga land! Sen får Du vinkla vår kommentar hur du vill 😉

 2. Bitte Jonsson skriver:

  Det här är inget nytt,har pågått länge. Tyvärr är hundägare inte insatt i vad som måste göras eller vad vetrinären kan tjäna pengar på, man blir skrämd av hur dom lurar folk. En hund som vars matte var bortrest togs till vet. för hon verkade slö, och man var rädd att livmorden kanske inte var frisk, så man gjorde ett ultraljud ock enligt vet. måste man ta bort livmodern. Då hundägaren inte kunde nås så avböjde hon opertion, då ville man lägga in henne för att ge pencilin,då påtalade ex-matten att det kan jag göra själv. Tiken var 2 år och vet. påstod att det gör man alltid om tiken har problem.Den här tiken togs till en annan vet. som ultraljudade man tiken igen och man kunde inte hitta några som helst problem.
  Bitte

  • dognewss skriver:

   Precis Bitte > Vår grannes hund tog till veterinär i julas, då den hade en ”knuta” vid ena spenen.Veterinären sa då att hon misstänkte tumör och hunden måste opereras. Hundägaren tog hunden till annan veterinär som behndlade hunden med antibiotika och ”knutan” försvann!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.