KÄRLEKEN GÖR DIG BLIND

En fjärdedel av Europas katter och hundar är överviktiga, men två av tre tror att de är ”nära den normala vikten”. Veterinär Linda Toresson, specialist i internmedicin, bekräftar tendensen och rekommenderar att ägarna ska se allvarligt på situationen – för djurens skull.

En ny YouGov undersökning för Hill’s Pet Nutrition med anledning av lanseringen av Hill’s™ Prescription Diet™ Metabolic Advanced Weight Solution, viser att en fjärdedel av de europeiska hundarna och katterna är överviktiga. Veterinär Linda Toresson, från Evidensia Specialistdjursjukhuset i Helsingborg, upplever att upp mot 40% av de hundar och katter som kommer till kliniken är överviktiga. Enligt Linda Toresson kan det få stora konsekvenser för våra fyrbenta vänner.

* Flera sjukdomar påverkas av övervikt, till exempel ledproblem. Ju tyngre djuret är desto mer belastas lederna. Samtidigt visar undersökningar att speciellt överviktiga hundar lever kortare än normalviktiga. Bland katter är övervikten ofta orsak till diabetes, förstoppning och ont i leder och rygg, vilket gör katterna trötta och orkeslösa och ännu mer fokuserade på att äta.Det är en stor belastning för djuren, förklarar Linda Toresson.

Övervikt kan vara farligt

Ofta är ägarna inte medvetna om att övervikt är farligt för deras hund eller katt.

* Det kan vara svårt för ägarna att förstå att övervikt kan vara skadlig. Men när man påpekar att undersökningar visar att lätt överviktiga hundar till exempel lever två år kortare, brukar de förstå allvaret i det, säger Linda Toresson.

Hon råder hund- och kattägarna att vara uppmärksamma på hur mycket, när och vilken typ av foder djuren får.

* Djuren blir överviktiga eftersom de får för många kalorier. Det är viktigt att fodermängden är anpassad till det enskilda djuret och att ägarna inte bara följer anvisningarna på paketen. Samtidigt är matrester och godbitar i tid och otid också med och påverkar kaloriintaget. Det kan vara bra att ge godbitar som en belöning i samband med till exempel hundträning, men man ska vara uppmärksam på att de ingår i den samlade mängd kalorier djuret får i sig under loppet av en dag, påpekar Linda Toresson.

* Bland katter är problemet ofta att deras signaler feltolkas. Om de jamar och piper tolkas det ofta som ett tecken på att de är hungriga. Många gånger handlar det istållet om att de vill ha uppmärksamhet, lek eller vill kelas med, förklarar hon.

Få hjälp till viktminskningen

Har man en överviktig hund eller katt bör man enligt Linda Toresson vända sig till sin veterinär för att få utformat ett program för viktminskning. Det kan vara svårt att genomföra en viktminskningskur på egen hand.

* Man kan pröva att ge färre extra godbitar, men ofta behöver man hjälp. Förbluffande många tror att de gör rätt när de använder lightprodukter. Men lightprodukter är inte bantningsfoder, utan är till för att

förebygga viktuppgång. Ska djuret banta ska man generellt ge näring i underkant av vad de behöver, då börjar djuret förbränna sitt fett, säger Linda Toresson.

Ska man lyckas med en bantningskur för sin hund eller katt måste man inse att det är en långvarig process. Därför uppmanar Linda Toresson ägarna att ta emot veterinärernas råd. Det är lättare att hålla fast och fortsätta en bantningskur om den löpande följs upp.

Goda råd från veterinär Linda Toresson, Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg Så minskar din hund eller katt i vikt

* Ge mat på fasta tidpunkter

* Ge bantningsfoder med rätt näringsämnen. Tag hjälp av veterinär eller sköterska för rätt mängd!

* Undvik att ge matrester

* Lightprodukter fungerar sällan som bantningsfoder

* Undvik överutfodring

* Se till att djuret får tillräckligt med motion

* Aktivera innekatter varje dag med lek eller motion

* Låt katten leta efter maten. Servera inte bara maten, utan låt katten anstränga sig för att hitta den.

Kort om undersökningen

* YouGov och Hill’s Pet Nutrition har genomfört en undersökning bland 4.300 djurägare i UK, Frankrike, Italien och Holland (tillsammans refererat som Europa)

* I undersökningen frågade man om ägarnas utfodringsvanor till deras katter och hundar

* 30 europeiska katt- och hundägare har deltagit i fokusgrupper för att uppnå ytterligare insikt

Undersökningens resultat

* En fjärdedel av Europas ägare säger att deras katter och hundar är överviktiga i förhållande till ålder och ras, men huvuddelen (67 %) svarade att deras pälsklädda vänner är omkring deras riktiga normalvikt.

* Upp mot en fjärdedel av djurägarna säger att deras husdjur är knubbiga.

* Faktiskt så vill djurägarna inte ha ett magert husdjur. 1 % eller färre svarade att de önskade denna form på sitt husdjur.

* Det är en större tendens till att vilja ha knubbiga katter jämfört med knubbiga hundar. I Europa är det fler kattägare än hundägare som är villiga att säga att de gärna vill att deras husdjur ser knubbigt ut.

* 13-23 % av de europeiska katt- och hundägarna skämmer bort sitt husdjur med hemlagad mat.

* Bara cirka hälften av de europeiska djurägarna vill gå till sin veterinär för att få veta om deras hund eller katt är överviktig

* Om de europeiska hund-och kattägarnas veterinär sa att deras hund eller katt skulle behöva bantningsfoder, kommer upp till 43 % att tro att det är rätt att ge det och köpa det nödvändiga fodret direkt.

* I sydeuropa är man mer benägen att ge sin hund eller katt godbitar kombinerat med bantningfoder (46-54 %), medan man i nordeuropa är mer benägen att fortsätta att utfodra med det nuvarande fodret och sluta att ge dem godbitar (44-52 %).

* Djurägarna verkar vara motiverade till att utfodra sina husdjur med bantningsfoder, om det är en positiv upplevelse för deras husdjur. Knappt 50 % av katt- eller hundägarna hävdar att de gärna kommer ge sitt husdjur bantningsfoder, om de kommer gilla det och minska i vikt, ifall deras veterinär hade berättat att det fanns ett behov av att utfodra katten/hunden med bantningsfoder.

* Djurägare i Europa uppfattar sitt husdjur som en del av sin familj. De känner sig ansvariga för sina husdjurs välbefinnande, men ser detta som en handling av kärlek, som de känner är besvarad.

* Djurägare i Europa betalar gärna mer för foder av hög kvalitet och 50 % vill utfodra med bantningfoder om deras husdjur kommer att tycka om att äta det och samtidigt minska i vikt. De har inget emot att betala mer om det betyder att de får kvalitetsfoder till sin hund eller katt.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.