Hur går förlossningen till ?

Det viktigaste är att valpen börjar äta och ökar i vikt. Att mamman mår bra påverkar också valpens hälsa. Ibland behöver tiken extra stöttning vid själva förlossningen. Veterinär Åsa Hauer från Evidensia Djurkliniken Frölunda svarar på frågor om frisk- och sjukvård under den första känsliga tiden.

Hur går förlossningen till?

Första fasen av förlossningen är när tiken förbereder sig. Hon kan vara lite orolig och gå omkring, bädda och skaka. Tempen sjunker cirka två grader i början av fasen och kan vara låg under 4-12 timmar. När den stiger igen börjar utdrivningsfasen inom 12 timmar. Själva förlossningen pågår i tre till tolv timmar. Efterbördsfasen är normalt sammanflätad med förlossningen, moderkakorna kommer ut omväxlande med valparna.

Vad händer om förlossningen stannar upp?

Om värkarna är svaga och ingen valp föds inom två till tre timmar, eller om värkarbetet avstannat och det börjar närma sig fyra timmar sedan senaste valpen, kontakta veterinär. Likaså om vattnet går men ingen valp fötts inom sex timmar. Vid undersökning kontrolleras tikens allmäntillstånd och man känner efter om en valp finns i förlossningsvägarna. Livmodern kan undersökas med ultraljud eller röntgen. Om det bedöms vara bäst gör man kejsarsnitt, annars kan tiken få värkstimulerande dropp eller hjälp att dra ut en valp som fastnat.

Hur ska tiken bete sig när valparna fötts?

Tiken ska slicka valpen ren från hinnor och slem och se till att den kommer igång och tar sig till spenen. Hon ska slicka den kring analområdet så att den börjar kissa och bajsa. Unga eller stressade tikar kan behöva hjälp, en del vill bita av navelsträngen för nära bukväggen på valpen, andra behöver hjälp att slicka igång dem. Håll koll så att tiken inte äter för många moderkakor, det kan ge lös mage.

Hur tar man hand om den nyfödda valpen?

Undersök den från topp till tå, titta efter gomspalt och undersök naveln. Väg valpen dagligen och kolla att den går upp i vikt. Minskar den mer än 10 procent första dygnet är det inte bra. Vikten fördubblas normalt på en till två veckor. Valparna kan behöva hjälp att hitta juvret, de ska börja dia och få i sig råmjölken för immunitet mot infektioner. De är känsliga för kyla och drag, hjälp till med en handduk om tiken inte slickar dem torra.

Vad gör jag om en valp inte vill äta?

Se till att valpen inte blir kall och prova att stödmata den med modersmjölkersättning för hund. Den ges bäst med nappflaska men kan även ges med spruta i mungipan. Se att valpen sväljer. Verkar den slö eller påverkad och inte äter, kontakta veterinär.

Vad gör jag om en valp blir sjuk?

En valp kan drabbas av infektioner, som navelinfektion eller virus, ha medfödda missbildningar, som gomspalt, eller fel i inre organ. Om en slö valp inte återhämtar sig, rådgör med veterinär. Det är också viktigt att tiken mår bra, en juverinflammation hos henne kan ge gnälliga valpar som inte får tillräckligt med mjölk.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.