Hicka hos hund och hundvalpar

hicka

Varje hundägare har oftast hört sin hund hicka en gång eller flera gånger. Hicka, precis som hos människor, är det inte ovanligt att hundar också har hicka, speciellt valpar hickar oftare. Ibland kan en del hundar hicka ofta medan andra hundar hickar mer sällan.

Man vet egentligen inte varför hundvalpar hickar, en del menar på att det beror på att dom är nervösa eller hungriga. Det är dock ett fenomen som de flesta växer ifrån vid ett årsåldern och inget som skadar hunden, även om en del kan få hicka flera gånger varje dag när dom är små. Djur kan liksom människor få hicka och man vet fortfarande inte varför hicka uppstår. Olika individer kan ha olika lätt att få hicka.

Vad orsakar hicka hos hundar? Valpköpare bli skrämda, när de hör att deras hund får hicka. Men det är mycket vanligt att en valp har hicka. Nedan skriver vi om vad som orsakar hicka, men kom ihåg att de ofta växer ur denna vana när de växer upp.

Hicka uppstår, när mellangärdet plötsligt drar sig samman i krampliknande ryckningar. Mellangärdet, som är förbundet med lungorna, hjälper oss att andas. När mellangärdet drar sig samman, drar det samtidigt i lungorna, som då kan fyllas med den luft vi andas in. Omvänt hjälper mellangärdets avslappning oss att andas ut. Normal andning sker alltså genom att mellangärdet omväxlande drar sig samman och slappnar av. Ibland – och läkarna vet ännu inte varför – drar sig mellangärdet emellertid samman i ett krampaktigt ryck – en hickning. Omedelbart efter en sådan sammandragning stängs den så kallade röstspringan i struphuvudet, och det utlöser det karaktäristiska hickljudet. Efteråt är andningen och mellangärdets rörelser återigen normala – tills nästa hickning. Vi hickar vanligtvis mellan sex och sextio gånger i minuten.

Frekvent hicka hos valpar kan också orsakas på grund av att de äter eller dricker något för fort. Ibland kan hunden sluka maten mycket snabbt, vilket leder till hicka. Magsjukdomar kan också ge upphov till hicka hos din hund. Ibland kan det hända att något din hund äter eller dricker ger upphov till hicka.

Hicka kan också orsakas på grund av nervositet. För att vara säker måste du ta reda på om din hund lider av nervositet, av någon anledning. Precis som nervositet, kan trötthet också ge upphov till hicka. Du måste hålla ett vakande öga på den dagliga rutinen hos din hund för att ta reda på om han lider av trötthet. Tillsammans med nervositet och trötthet är stress en annan orsak till hicka. Spänning ses också som en orsak till hicka. Det finns en chans att det finns något uppenbart skäl för hundens hicka.

Det finns ingen specifik åtgärd eller botemedel för hicka, det är inte farligt och brukar växa bort. Du kan prova ge din hund lite vatten att dricka så att din hund lättare blir av med hickan. Du kan också prova med att mata din hund. Äta kommer att bidra till att hunden ändrar sitt andningsmönster tillfälligt. Detta kommer att bidra till att lindra din hunds hicka. Du kan också ta din hund på en promenad. Motion kan hjälpa hunden att befrias av tex gaser. Om du märker att din hund har långvarig hicka så kan det vara en orsak att visa upp den för en veterinär.

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebDOG NEWS Sveriges största hundblogg

Husdjur

Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.