Fyra hundar huggormsbitna under en dag i GBG

Nu då värmen kom tillbaka vaknar huggormarna till liv igen, bara under onsdagen fick Blå Stjärnan i GBG in 4 huggormsbitna hundar.

Även Sahlgrenska sjukhus tog emot 3 personer med huggormsbett under veckan.

Den kalla våren, sommaren och speciellt de kalla nätterna har gjort att huggormen har lyst med sin frånvaro. Nu när värmen kom har huggormen vaknat och då lägger de sig och solar på stenar och berg.

Hunden är av naturen nyfiken och just nu då det finns gott om orm skall du vara extra försiktig med din hund, så den inte blir biten. Vanligtvis är ormen skygg men nu på våren är den slö och vill bara ligga i solen och gotta sig, det är då vanligt att hunden blir biten.

Om du misstänker att din hund blivit biten skall du ALLTID uppsöka veterinär! Om du är på promenad skall du bära hunden, för att förhindra att giftet sprider sig i kroppen. Om din hund är för stor att bära och du inte har tillgång till bil där du befinner dig skall du låta hunden vila en halvtimme och sedan gå försiktigt hemåt.

I dag vill inte veterinärerna att man själv skall ge kortison till hunden så fort den blivit biten. Detta för att det kan försvåra behandlingen då man senare kommer till veterinären, då hundägaren vanligtvis inte kommer ihåg vilket kortison man gett hunden och vilken styrka. Ett tips är om man vill ge kortison att alltid ha bipacksedeln till kortisonet i samma ficka som du har tabletterna, då finns det alltid till hands vid behov.

Symtom på att hunden blivit ormbiten

Först märks ormbettet inte så mycket, men efter ett tag kan hunden bli trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet, läs mera HÄR

Hur vet jag att hunden blivit huggormsbiten

Huggormar på bettet – människor och djur bitnaDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.