Se upp för papperslösa hundvalpar

agria

Agria Djurförsäkring har årligen hundratals fall där hundägare som har köpt hundvalp utan papper drabbas av en tragedi som både blir smärtsam och dyr. Alltför ofta slutar köpet med att valpen inte mår bra, blir allvarligt sjuk eller i värsta fall inte överlever.

Det handlar om illegalt införda djur av populära hundraser, exempelvis blandningar med fransk bulldog, chihuahua eller cookiepoo som har smugglats in till landet via oseriösa importörer. Här säljs de ofta något under normalt marknadspriset, men ger ändå säljaren en rejäl vinst. En gemensam nämnare för papperslösa valpar är att de saknar just den dokumentation som en valp bör ha med sig vid ett ägarbyte.

–          Vid ett ägarbyte är det viktigt att valpen har rätt dokumentation som visar att den fått en bra start i livet. Det ökar chansen att den växer upp till en stark, hållbar individ som hundägaren kan ha kul tillsammans med under många år, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring.

För att göra ett tryggt, säkert köp rekommenderar Agria att köparen träffar valpen i hemmamiljö hos säljaren, och gärna tillsammans med någon av valpens föräldrar. Var vaksam om priset är mycket lägre än vad motsvarande hund normalt sett kostar i Sverige. Den summa man sparar genom att köpa en billigare hund kan snabbt gå förlorad på veterinärvård, behandling och vid medicinering av okända sjukdomar eller fel som hunden bär med sig.

–          Agria erbjuder samma försäkringsvillkor för alla hundar oavsett bakgrund, men för att hunden ska ha ett fullgott skydd bör den försäkras innan fyra månaders ålder, säger Patrik Olsson.

Fråga alltid säljaren om valpen har en försäkring för dolda fel som ger ett gott skydd inför okända diagnoser som kan dyka upp senare i livet. Det är också viktigt att ta del av intyg som veterinärbesiktning och att hunden har fått rätt vaccin.

Varje valpköpare bör ställa nedan frågor:

  1. Är hunden importerad?
  2. Är valpen ska vara vaccinerad enligt gällande rekommendation i aktuellt land?
  3. Är valpen ID-märkt och har ett registrerat ägarskap?
  4. Har valpen ett svenskt veterinärintyg som är max 7 dagar gammalt vid ägarbytet?
  5. Har valpen ett avmaskningsintyg?
  6. Var valpen minst 15 veckor gammal vid importen till Sverige?

Den som inte får tydliga, raka svar på dessa frågor bör avstå från köp. Alla valpar är söta och fina, men alla valpar är inte friska och sunda. Köp inte hunden av rent medlidande, då bidrar du till den illegala handeln med papperslösa hundar.

KällaDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.