Färskfoder kontra torrfoder – Vad mår Din hund bäst av?

Det mest debatterade ämnet i hundvärlden i Sverige är troligen vilket foder som är bäst för hunden, färskfoder eller torrfoder?

Samma sak gäller maten vi själv äter, ena dagen säger experterna att vi skall äta glutenfritt och andra dagen skall man äta så lite socker som möjligt för att må bra medan man kan frossa i fett. Vad som är bäst för sin hund, bestämmer ändå sista slutligen hundägaren själv, men det kan vara intressant att följa diskussionen mellan de olika aktörerna.

Foderproducenterna har sina egna argument så som tex Royal Canin som är en av de största inom torrfoder i Norden. Tidigare i en artikel skrev Åsa Dufva om hur olämpligt det kan vara att hantera färskfoder till hunden i samma utrymme som du hanterar mat till dig själv. Då hänvisar Åsa Dufva till smittorisken av salmonella och campylobacter. Hunden kan smittas av salmonella och bli en ”tyst bärare” som sedan smittar salmonellan vidare till människan.

Av Jordbruksverkets officiella statistik över allmänpliktiga sjukdomar framgår det år 2012 och 2013 att de rapporterades fyra respektive fem fall av salmonella hos hund i Sverige. Förekomsten av salmonella är också ovanlig i svenska livsmedel. Salmonella kontrollprogrammet visar att ägg och kött av inhemskt ursprung har en mycket låg förekomst av salmonella (cirka 0,05%). Ni kan läsa mera om detta här

Forskare Anna Hielm-Björkman i Finland har fått fram övertygande resultat som talar för att hundar håller sig friskare om de får rå föda istället för torrfoder.

Anna Hiejm-Björkman är docent i klinisk forskning av sällskapsdjur, framförallt hund. Anna anser att alla hundar borde få åtminstone en fjärdedel av sin föda rå, enda från moderlivet, gärna lite ”dålig” också. Det är nyttigt att äta lite skrot det bygger upp immunförsvaret och verkar lite som en vaccination mot sjukdomar.

I Finland har man sett att framför allt jakthundar är mycket friskare än övriga hundar och det kan till stor del bero på att jakthundar ofta äter rått kött från slakt av djuren de hjälpt till att jaga.

Enligt en belgisk undersökningen, som gjorts på 600 hundar, visar det att torrfoder orsakar allergier och fetma hos hunden. Enligt undersökningen försvinner de viktiga näringsämnena under tillagningen. Torrfoder för hundar och katter överhettas under tillagningen vilket förstör vitaminer och annan grundläggande näring i maten. Vi känner inte till proteinkällan i maten. Och det är oftast för mycket genetiskt modifierade spannmål och väldigt lite grönsaker, säger djurakupunktören Gerard Lippert.

Marie Sallander skrev i veckan på sin fb sida Hundmatsdoktorn: nya siffror från Jordbruksverket (SJV) som kontrollerar om våra foder håller måttet. SJV kontrollerar det som står på förpackningen jämfört med analyserade värden för protein, fett, växttråd/fibrer och aska/mineraler. Här nedan är siffror som gäller hund- och kattfoder för år 2014.

Förra året avvek hela 51,7% av alla analyserade färskfoder från det som stod på säcken, medan endast 13,6% av analyserade konserver och 11,4% av analyserade torrfoder gjorde det. Detta betyder att hälften av färskfodren har stora problem med att hålla en hög och jämn kvalitet – du vet inte vad du får och om det ger djuret alla näringsämnen.

Vill Ni läsa allt om varifrån texten till detta inlägg kommer ber vi Er följa länkarna i texten och källorna under.

Marie Sallander ger även råd och svarar på frågor om hundutfodring på sin hemsida www.sallanderconsulting.com och i Facebook­gruppen Hundmatsdoktorn

Källa: Jakthunden och Jakthunden härDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.