Småhundar kan flyga med dig i kabinen

flyg-hund

För den som ska ut och resa är det hos flera flygbolag möjligt att ta med sig sin hund i kabinen. Reglerna skiljer sig mellan olika flygbolag men generellt så är det viktigt att vara ute i god tid, då det är vanligt att endast ett begränsat antal hundar tillåts i kabinen. Det går inte att dyka upp på avgångsdagen och tro att det går att ta med sig sin hund på flygresan.

Annat som spelar in för huruvida hundar tillåts i kabinen är resans längd, och att den bur som man har är godkänd för hundtransporter. För den som är osäker på om en bur är tillåten eller inte så erbjuder vissa flygbolag uthyrning av burar, som då garanterat är godkända.

Ett tips för att hitta billigast flyg är att börja med att gå in på en prisjämförelsesajt på nätet (t.ex. Flygresor.se), och jämföra olika priser med hjälp av deras prismatris. När du väl har hittat det perfekta flyget kan du kolla in flygbolaget gällande dess regler om att ta med hunden på flyget. Nedan kan du läsa om tre av de stora flygbolagens regler angående detta.

SAS

SAS tillåter hundar och katter i kabinen förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Hunden i fråga måste vara minst åtta veckor gammal, och väga maximalt 8 kilo, inklusive bur. Det är bara tillåtet att ta med en hund per person, och hunden räknas då som handbagage, vilket innebär att hund och bur är det enda som du får ta med dig i kabinen.

Priserna för att ta med sig en hund i kabinen ligger på 420 kronor inrikes, 600 kronor inom Europa och till Tel Aviv och Turkiet. För resor till USA och Asien är priset 840 kronor. Observera dock att det inte alltid är tillåtet att ta med en hund när man flyger med SAS, exempelvis om man ska flyga Business class till USA eller Asien.

Norwegian

Liksom för SAS gäller att vikten på hunden och buren tillsammans inte får överstiga 8 kilo. Norwegian är dock mer restriktiva vad gäller hundar i kabinen, och det är endast tillåtet på inrikesflyg i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Kostnaden för att ta med sig hund i kabinen ligger på 349 kronor. Norwegian tillåter två stycken husdjur (hund eller katt) per avgång. Undantag gäller för mycket små valpar, där det är tillåtet att ta med sig upp till tre stycken i en och samma bur.

Air France

Air France tillåter hundar att resa i kabinen, förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Hund och bur får tillsammans väga högst 8 kilo, och hunden måste vara minst tio veckor gammal. Endast en hund per person får resa med i kabinen. Air France varnar också för att ta med plattnosade hundar i kabinen utan att först konsultera läkare, då risken finns att de får svårt att andas under flygresor.

Priset för att ha med sin hund i kabinen beror start och destination. 20 euro inom Frankrike, 55 euro inom Europa och Nordafrika inklusive Israel. För de flesta övriga destinationer är kostnaden 200 euro.

Checklista

Var ute i god tid när du skaffar biljett till din hund då antalet djur som tillåts i kabinen är begränsat.

Försäkra dig om att din bur håller rätt mått.

Skaffa pass till din hund.

Vaccinera hunden mot rabies, och låt eventuellt avmaska den, i god tid.

Läs noggrant på om förhållandena i det land du ska resa till – risken finns att det kan bli svårt att få hem hunden igen.

Ordna eventuellt förbättrat försäkringsskydd åt din hund – det finns mycket som kan hända under resor utomlands.

I samarbete med Flygresor.se

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s