Småhundar kan flyga med dig i kabinen

flyg-hund

För den som ska ut och resa är det hos flera flygbolag möjligt att ta med sig sin hund i kabinen. Reglerna skiljer sig mellan olika flygbolag men generellt så är det viktigt att vara ute i god tid, då det är vanligt att endast ett begränsat antal hundar tillåts i kabinen. Det går inte att dyka upp på avgångsdagen och tro att det går att ta med sig sin hund på flygresan.

Annat som spelar in för huruvida hundar tillåts i kabinen är resans längd, och att den bur som man har är godkänd för hundtransporter. För den som är osäker på om en bur är tillåten eller inte så erbjuder vissa flygbolag uthyrning av burar, som då garanterat är godkända.

Ett tips för att hitta billigast flyg är att börja med att gå in på en prisjämförelsesajt på nätet (t.ex. Flygresor.se), och jämföra olika priser med hjälp av deras prismatris. När du väl har hittat det perfekta flyget kan du kolla in flygbolaget gällande dess regler om att ta med hunden på flyget. Nedan kan du läsa om tre av de stora flygbolagens regler angående detta.

SAS

SAS tillåter hundar och katter i kabinen förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Hunden i fråga måste vara minst åtta veckor gammal, och väga maximalt 8 kilo, inklusive bur. Det är bara tillåtet att ta med en hund per person, och hunden räknas då som handbagage, vilket innebär att hund och bur är det enda som du får ta med dig i kabinen.

Priserna för att ta med sig en hund i kabinen ligger på 420 kronor inrikes, 600 kronor inom Europa och till Tel Aviv och Turkiet. För resor till USA och Asien är priset 840 kronor. Observera dock att det inte alltid är tillåtet att ta med en hund när man flyger med SAS, exempelvis om man ska flyga Business class till USA eller Asien.

Norwegian

Liksom för SAS gäller att vikten på hunden och buren tillsammans inte får överstiga 8 kilo. Norwegian är dock mer restriktiva vad gäller hundar i kabinen, och det är endast tillåtet på inrikesflyg i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Kostnaden för att ta med sig hund i kabinen ligger på 349 kronor. Norwegian tillåter två stycken husdjur (hund eller katt) per avgång. Undantag gäller för mycket små valpar, där det är tillåtet att ta med sig upp till tre stycken i en och samma bur.

Air France

Air France tillåter hundar att resa i kabinen, förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Hund och bur får tillsammans väga högst 8 kilo, och hunden måste vara minst tio veckor gammal. Endast en hund per person får resa med i kabinen. Air France varnar också för att ta med plattnosade hundar i kabinen utan att först konsultera läkare, då risken finns att de får svårt att andas under flygresor.

Priset för att ha med sin hund i kabinen beror start och destination. 20 euro inom Frankrike, 55 euro inom Europa och Nordafrika inklusive Israel. För de flesta övriga destinationer är kostnaden 200 euro.

Checklista

Var ute i god tid när du skaffar biljett till din hund då antalet djur som tillåts i kabinen är begränsat.

Försäkra dig om att din bur håller rätt mått.

Skaffa pass till din hund.

Vaccinera hunden mot rabies, och låt eventuellt avmaska den, i god tid.

Läs noggrant på om förhållandena i det land du ska resa till – risken finns att det kan bli svårt att få hem hunden igen.

Ordna eventuellt förbättrat försäkringsskydd åt din hund – det finns mycket som kan hända under resor utomlands.

I samarbete med Flygresor.se

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

5 svar på Småhundar kan flyga med dig i kabinen

 1. Anette Strandberg skriver:

  Jag tycker det är dags att man tillåter alla hundar i kabinen inte bara små hundar. För det är så stressigt att ligga där bagaget ligger. Och det är så kallt. Om folk är rädda eller allergiska så går en av sakerna att lösa. För hunden kan ha munkorg. Och allergier så är det även på människan hundens mjäll är. Så även om jag inte har med mig hunden så kan folk ändå bli sjuka. Det är faktiskt värre med parfymer. Min dotter har så svår parfym allergi att hon kan svimma. Så hur man än gör kan man inte fly från allergier. Men stressade hundar är inte kul. Det är svårt att lugna ned en hund. Månader faktiskt. Jag hade sådan otur med hundvakt när jag nyligen var utomlands att jag velat haft med mig min hund. Jag fyllde 50 år och planerade att åka hem samma dag. Hade jag kunnat ta med mig min hund så hade jag inte haft en sådan traumatisk upplevelse och bortkastade pengar på en resa som borde ha varit underbar. Jag har inga vänner och det var därför jag åkte iväg. Men jag hade inte beställt resan om jag vetat att hundvakten var en dålig person. Blir bara ledsen när jag tänker på det igen. Resebolag borde ha samma regler.

  • dognewss skriver:

   Vi håller med men vi tror att mycket beror på att hunden måste rymmas under sätet i sin väska för att den inte skall ”flyga” iväg vid ev turbulens eller vid nödlandning etc. En större hund ryms inte under sätet och kan skada personer om buren flyger runt i kabinen

   • Sue Anne Moody skriver:

    As for car travel, there are ”seat belts” for dogs that attach to their harness, preventing a dog from ”flying around” a cabin or a car,

 2. Emma skriver:

  Faktiskt värre med parfym? Ja i ert fall. Ja. Men inte för alla andra. Och om du har allergener på kroppen så kan jag sitta en bit ifrån dig, en hund har allergener konstant. Bättre då med helt förbud med djur ombord.

 3. Pingback: Hundvalp slängdes av i Zürich när väskan gick sönder på planet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.