Påskmaten som förgiftar hunden

Påsken nalkas med stormsteg, och dessutom lite extra tidigt i år. Under härliga middagar med släkt och vänner fylls påskbuffén med delikatesser. Obevakade ögonblick ger hunden tillfället att ta för sig med risk för förgiftning som följd. Lena Bjurström, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring tipsar om en trygg och välmående påskhelg för din fyrfota vän.

påsk

Vad är det på påskbuffén som är farligt för hundar? Choklad?

– Ja, de flesta vet nog att hundar inte mår bra av att äta choklad. Var särskilt uppmärksam när det gäller mörk choklad som kan innebära livsfara. Den höga kakaohalten innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden.

Oavsett vad hunden tuggat i sig är mängden varje hund klarar individuellt och beror på djurets storlek. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 gram mörk choklad utan allvarligare konsekvenser. För den ljusa chokladen ligger gränsen runt 100 gram.

 • Hårda nötter 
  Hunden har heller inte förmågan att bryta ned nötter med skal på som kan fastna i hundens mag- och tarmkanal. Var extra uppmärksam med macadamianötter som anses vara extra giftiga för hund. Tänk också på att saltade nötter kan leda till saltförgiftning.
 • Fet och salt mat från påskbordet
  Om din hund får i sig för mycket salt genom att dricka saltvatten eller äta salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem men även saltförgiftning, säger Lena Bjurström. Det händer att vissa ger salt som kräkmedel till sin hund, vilket alltså kan vara direkt livsfarligt.
 • Vindruvor och russin 
  En klase vindruvor på påskbuffén ser fräscht och gott ut. Men kan orsaka akut njursvikt hos din hund. Samma gäller för russin.
 • Påskpynt
  Nyfikna och leksugna hundar kan utan tvekan sätta i sig fint påskpynt som små kycklingar och äggprydnader. Det kan leda till besvär i andningsvägarna, men också i magen. Om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen kan det bli nödvändigt att öppna buken.

  Vilka symptom ska jag vara uppmärksam på?
   
  Hundar som inte vill äta eller dricka som vanligt ska man vara observant på. Generellt är det viktig att kontakta en veterinär om hunden verkar må dåligt, säger Lena Bjurström.

Kontakta veterinären om hundens allmäntillstånd är påverkat eller om den drabbas av intensiva kräkningar eller diarréer. Andra tecken på att den blivit förgiftad är vinglighet, stor törst eller magont. Den kan också få skakningar eller ökad salivutsöndring.

Vad ska man göra om hunden fått i sig olämpligheter?

– Man kan försöka få hunden att kräkas med hjälp av 1-2 matskedar stark senap. Senapen är ofarlig så det går bra att prova sig fram, säger Lena Bjurström.

Bjud hunden på en skön påsk

 Bjud istället på ett för hund anpassat påskägg med en godbit i eller en extra promenad med gos och bus om du vill unna den något extra gott till påsk, tipsar Lena Bjurström.

Förbered dig genom att ta reda på vilken klinik i din närhet som har jouröppet under helgerna. Agrias Telefonveterinärer erbjuder kvalificerat råd per telefon under helger och kvällar. Ring 0900-100 51 61. Samtalet är gratis för Agriakunder, övriga betalar då 250 kronor.

Illustration: Maria Wigelius

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.