Vanligt med åldersrelaterade sjukdomar hos katter och hundar

royalsjukd

Nära hälften av de katter och hundar som besöker veterinär har åldersrelaterade sjukdomar. Med rätt förebyggande åtgärder kan fler åkommor upptäckas i tid.

För tredje året i rad genomförde Royal Canin sin Hälsobarometer, en undersökning angående katter och hundars hälsa, i samband med Veterinärkongressen. 2015 års resultat visar med all tydlighet på vikten av återkommande seniorkontroller. Respondenterna uppger att nära 50 % av de katter och hundar som besöker veterinär har någon åldersrelaterad sjukdom. Det betyder att vid vartannat besök behöver katt- och hundägare veterinärens hjälp och råd angående åldersrelaterad sjukdom som till exempel ledsjukdom (artros), diabetes och njursvikt.

Årets undersökning baseras på svar från 170 veterinärer, djursjukskötare och veterinärstudenter i Sverige. Omkring 90 % av dem anser att seniorkontroller är viktiga. Vid seniorkontroller kan åldersrelaterade sjukdomar upptäckas i ett tidigt skede. Veterinärerna och djursjukskötarna redovisar att de bara gör omkring 3,4 seniorkontroller per vecka.

Vid kronisk njursvikt, en vanlig sjukdom hos framför allt äldre katter, visar djuret inga synliga symptom förrän 75 % av njuren är skadad. Med regelbunden seniorkontroll kan flera sjukdomar hittas och behandlas, vilket leder till förbättrad livskvalitet och i vissa fall också ett längre liv.

I undersökningen angavs andelen med artros vara 22 % för katt och 35 % för hund. Sannolikt är andelen katter med artros fortsatt underdiagnosticerad.

– Många katter med artros diagnosticeras inte för att man förväxlar symptomen med ett normalt åldrande, säger veterinär Sarah Stadig, Sveriges Lantbruksuniversitet som forskar på artros hos katt. Det gör att många katter inte får den behandling och den vård de behöver, fortsätter hon.

– Få katter med artros blir halta. De flesta visar symptom i form av beteende och livsstilsförändringar. Det kan handla om att katten sover mer och är mindre aktiv eller inte hoppar upp till favoritsovplatsen, säger veterinär Sarah Stadig.

Andelen katter och hundar som rekommenderas dietfoder anpassat för ledsjukdom ligger på omkring 70 %, något lägre för katt. När det gäller foder anpassat för friska äldre katter och hundar är siffrorna betydligt lägre. I undersökningen lyfts djurägarnas bristande kunskap om äldre djurs förändrade näringsbehov som den främsta orsaken till att äldre katter och hundar ofta får vanligt vuxenfoder.

– Vi behöver bli bättre på att kommunicera äldre katter och hundars nutritionella behov, konstaterar Åsa Dufva, ansvarig för vetenskaplig kommunikation på Royal Canin Sverige.

– Energibehovet reduceras under de första seniora åren, vilket lätt kan leda till övervikt eller till och med fetma om inte fodervalet anpassas. Mot slutet av livet gäller ofta det omvända och då är det viktigt att produkterna är både energi- och näringstäta, menar Åsa.

Bild: Sarah Stadig, Sveriges Lantbruksuniversitet, med katten Mirri.

Fakta:”Så hjälper du din äldre katt eller hund till ett liv med bättre livskvalitet”

 • Ta hänsyn till att din katt eller hund är äldre.Katter börjar visa ålderstecken från omkring sju års ålder och vid omkring 12 års ålder är de att betrakta som äldre. För hundar debuterar ålderstecknen vid olika ålder beroende på storlek. Generellt kan man säga att storvuxna hundar börjar visa ålderstecken från 5 års ålder medan småvuxna inte är där förrän vid 8 års ålder.
 • Gör regelbundet seniorkontroll hos veterinär.Tidig diagnos av åldersrelaterade sjukdomar möjliggör tidig behandling och ofta ett bättre behandlingsresultat.
 • Se till att din äldre katt eller hund är i optimalt hull.Det är tyvärr vanligt med övervikt eller fetma hos äldre djur. Ta hjälp för att göra en korrekt hullbedömning och sätta en målvikt. Välj ett viktminskningsfoder och följ doseringsanvisningarna. Väg din katt eller hund en gång i veckan. Om din katt eller hund inte minskar i vikt måste dagsgivan justeras ned. Sikta på en viktminskning på 1-2% i veckan tills din katt eller hund nått målvikten. För katt är det mycket riskfyllt att banta för snabbt eftersom de kan drabbas av fettlever.
 • När din katt eller hund nått idealvikten välj ett foder anpassat för äldre hundar eller katter.Även de äldre katterna och hundarna har olika näringsbehov. En viktig faktor att ta hänsyn till är energibehovet. De flesta djur har när de passerat medelåldern lättare att gå upp i vikt och många får mot slutet av livet istället svårt att hålla vikten. Utöver det finns ett antal näringsämnen som det finns skäl att anpassa som bland annat fosfor, grenade aminosyror, antioxidanter och ledstödjande näringsämnen.
 • Aktivera er men anpassa aktiviteten efter ålder och kondition.Passa på att leka lite extra med din katt, stimulera den mentala aktiviteten, låt dem få jobba för att få sitt foder genom att använda foderboll eller gömma maten på flera ställen och ta mysiga promenader med din hund

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Vanligt med åldersrelaterade sjukdomar hos katter och hundar

 1. yorkielove skriver:

  Jag tror att det blivit ett ordkrig mellan Hans Rosenberg, SKK och Stingy From, Blandis om varför man ska köpa renrasig kontra blandras hund, när diskussionen gällde att 65% av hundägarna inte går på valpkurs med sina blandrashundar.
  Jag tror de flesta vet vad skillnaden är mellan blandras och renrasig hund och att det finns behov av båda. Att det dessutom finns behov av att ALLA hundar får lära sig lyda kommandon och kontakt med andra hundar och människor är ganska självklart.
  Men vi är alla olika och har olika förutsättningar att sköta våra hundar.
  Säkert kan man hitta exempel på dyrt inköpta blandrashundar, liksom gratis renraser, men det var inte det diskussionen gällde.
  I denna värld, där vi värderar människor och djur efter helt andra måttstockar än deras värde som individer, finns en risk att vi blir mindre känslomässigt engagerade. Man tar mindre ansvar för en hund som man köpt billigt än en som man köpt dyrt.
  Jag funderar över om det är olika typer av människor, som köper resp. hund typ?
  Troligen.
  Oavsett så ingår det i alla hundorganisationers ansvar att upplysa hundägare om vikten av att lära sina hundar lydnadsträning.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.