Färre hundar drabbas i naturen

agriajakt

Hundar och framför allt jakthundar levde ett tryggare liv i skog och mark under förra året. Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015, det visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring. 

Trafiken som är hundarnas absolut största fara visar glädjande nog upp den lägsta siffran för skadade och döda hundar under en tioårsperiod.

– Även skador som orsakats av vildsvin backar med en tredjedel till en nivå som vi inte har sett på några år. En anledning kan vara ett större genomslag för skyddsvästar som ger hundarna ett bättre skydd mot kraftiga betar, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Agria har under flera år arbetat aktivt för att fler hundar ska bära skyddsväst och bjuder därför på självrisken vid en skada om hunden bär skyddsväst vid jakt.

Mer frekvent användning av skyddsväst kan också vara en bidragande anledning till att skador och dödsfall orsakade av skott minskar, en annan anledning är troligen att många jägare och jaktlag är bättre utbildade.

Ökar gör istället antalet skador och dödsfall som orsakats av vargar, dock från låga nivåer. Det gör även skador orsakade av odefinierat vilt djur, som stiger med ett tiotal hundar.

– Överlag visar 2015-års skadestatistik en alltmer positiv bild, även om det totala antalet drabbade hundar fortfarande är alltför högt, säger Patrik Olsson.

Statistiken beräknas på samtliga hundar i Agrias försäkringsbestånd, det vill säga 40 % av alla försäkrade hundar i Sverige.
Läs mer och jämför skadestatistiken från 2006 här.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.