Veterinärer protesterar – risk för rabies i Sverige

rabies

Flera av Sveriges veterinärer varnar nu för att dödliga smittor så som rabies kan spridas i Sverige på grund av ändrade arbetssätt hos Jordbruksverket. Därför har de nu startat en namninsamling för att få Jordbruksverket att ändra sig.

Ca 200 veterinärer runt om i landet skrivit under en namnlista som ska lämnas in till Jordbruksverket i protest.

Rabies är en dödlig sjukdom som smittar naturligt från djur till människa. Om man skulle bli slickad i ansiktet eller biten av ett sådant här djur så riskerar man att bli infekterad själv och blir man det så dör man.

När en veterinär står med ett misstänkt insmugglad hund framför sig kontaktar de i sin tur Jordbruksverket för att få råd om hur de ska gå vidare. Detta för att stoppa eventuell smitta av farliga sjukdomar som rabies.

Men efter en omorganisation på Jordbruksverket kommer veterinärerna först och främst fram till bemanningsföretagsanställda som fyller i ett standard formulär, till skillnad från som tidigare, när veterinärerna och andra kom fram till sakkunniga legitimerade veterinärer som kunde ge råd. Detta gör att Helena Mann veterinär från Sävsjö känner en oro för vilka konsekvenser det nya systemet kan få.

– Det här handlar om att vi är oroliga för Sveriges smittskydd. Rabies finns inte i Sverige i dag men vi är oroliga att den kan komma in i Sverige igen, säger Helena Mann veterinär.

Sveriges veterinärförbund skrev i juli ett debattinlägg i ämnet som sen Jordbruksverket svarade på. Veterinärsförbundet är oroliga för att veterinärerna och andra tjänstemän slutar ringa till myndigheten när de ändå upplever att de inte får den hjälp de behöver, skriver SVT

”Vi riskerar rabies när Jordbruksverket sparar”

Rabies – ett växande hot

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.