Ekollon är som knark för hundar – lika beroendeframkallande men kan vara dödligt giftigt !

ek

Vissa hundar tycks gilla att äta ekollon, men se upp med dem i fortsättningen för de är mycket giftiga för din hund. Ekollon innehåller tannin som hundar och djur är mycket känsliga mot. I hög dos kan tannin till och med vara dödligt. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skadar njurarna och levern.
Skadorna på njurarna och levern kan vara livshotande om hunden ätit stora mängder ekollon.
Enligt giftinformationscentralen är de första symtomen på ekollonförgiftning att djuret blir trött och slutar äta. Efter en stund kan det få förstoppning som inom 2-10 dygn övergår i en tjärliknande diarré. Det är inte heller ovanligt att djuret får feber.
Ju mindre hund du har desto mindre mängd ekollon behövs för att skadorna inte stannar vid magsmärtor utan blir betydligt allvarligare. Det finns ingen medicin mot ekollonförgiftning. Hunden kan enbart behandlas understödjande mot magsmärtorna, förstoppningen och diarre’n. Kontakta alltid din veterinär om du misstänker att din hund har ätit något som är giftigt.

Ekollon som knark för hundar 

HD ekollon som knark för hundar 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ekollon är som knark för hundar – lika beroendeframkallande men kan vara dödligt giftigt !

  1. Pingback: Se upp för höstens faror – ekollon, kastanjer och svamp kan döda din hund |

  2. Pingback: Se upp för höstens faror – ekollon, kastanjer och svamp kan döda din hund

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.