Gatuhundar kan inte importeras på ett tryggt sätt

small-sad-dog

Vi fruktar att gatuhundar medför farliga smittosamma sjukdomar – en debattartikel skriven av fyra veterinärer vid veterinärhögskolan NMBU.

Den senaste tiden har det förekommit en debatt om import av gatuhundar i Norska medier. Flera veterinärer har uttryckt sin oro, bland annat i NRK Ytring. Veterinärer som jobbar vid NMBU Veterinærhøgskolen delar deras oro och ställer sig bakom  uppmaningen att hjälpa gatuhundar på plats och inte importera dem till Norge. På det viset kan flera gatuhundar få hjälp och samtidigt minskar faran av spridning av allvarliga sjukdomar till Norge.

I Norge finns idag en mycket liten förekomst av allvarliga smittosamma sjukdomar, men med öppna landsgränser kommer detta att bli ett minne blott. All verksamhet med resor med djur bidrar till en risk för att virus, bakterier och parasiter kommer in i landet. Det är riskabelt att importera gatuhundar då dessa har en okänd bakgrund och historik om var de är födda och hur de har levt och vad de har varit exponerade för och vilka sjukdomstecken de haft.

Allvarliga sjukdomar kan vara dödliga

Om reglerna för import av hund följes så skall hunden i teorin vara skyddad för rävens dvärgbandmask och rabies. Dessa sjukdomar är mycket allvarliga och smittar mellan djur och människor och kan vara dödliga. Antal sjukdomsfall som smittats av rävens dvärgbandmask ökar bland människor i Europa.

Denna parasit ger vanligtvis inga symptom hos smittade hundar men om en människa smittas kan denne få stora skador på inre organ och i värsta fall dö.  Enligt Världshälsoorganisationen dör ca 60 000 människor årligen av rabies och de flesta har blivit smittade av hundar.

Ca 19 procent av alla importerade gatuhundar till Norge hade så låga värden för antikroppar att man är osäker om hundarna alls var vaccinerade, detta enligt en rapport fra Veterinærinstituttet. Detta är skrämmande statistik!!!

Folkhälsoinstitutet och den Norska veterinärföreningen rekommenderar att personer som är i kontakt med importerade djur skall vaccineras mot rabies. Detta visar att risken för att möta en rabiessmittad hund i Norge idag är stor.

Lagen om import av hund tar inte hänsyn till alla sjukdomar en hund kan bära med sig. Djur kan vara bärare av smittsamma organismer utan att visa sjukdomstecken och det är många sjukdomar som man inte kan kontrollera före inresan till Norge. Det finns därför ingen garanti för att en importerad hund inte skulle vara drabbad av allvarliga sjukdomar, även om det har tagits tester eller hunden fått behandling mot det som lagen kräver.

Allt som står i denna artikel stämmer väl in på Sverige och import av gatuhundar till Sverige och övriga Norden

Läs hela debattartikeln här

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.