Rävskabb sprids på Lidingö – din hund kan bli smittad

kliandehund

Sedan en tid tillbaka har rävskabben ökat på Lidingö, rävskabb är en hudsjukdom orsakad av små parasiter och det är risk att hundar smittas om de vistas på platser där en smittad räv befunnit sig.

Egentligen kan din hund bli smittad av rävskabb i hela landet där det finns räv, flera hundar har bland annat blivit smittade i Slottsskogen i Göteborg.

Om din hund kliar sig eller tappar hår kan den ha blivit smittad av rävskabb. Om du misstänker att din hund smittats med rävskabb skall du uppsöka veterinär, där du får bekräftat om det är rävskabb. Det går lätt att medicinera en hund med rävskabb med tex Stronghold som droppas ur en pipett i nacken på hunden. En obehandlad hund kan dö av rävskabb.

Skabbdjuret sprids vid direktkontakt med ett smittat djur, men kan också smitta om en hund rullar sig där en skabbräv eller smittad hund legat. Det tar ca 3-4 veckor innan tydliga  symtom ses. Det är viktigt att  behandla alla hundar i hushållet och alla hundar som är i direktkontakt med det smittade djuret. Kom ihåg att en del hundar inte får så kraftiga symtom utan kan bära på smittan och återinfektera en behandlad hund så snart medicinerna slutar verka.

En av de vanligaste hudsjukdomarna hos våra hundar idag är den så kallade rävskabben. Den orsakas av ett parasitärt kvalster, Sarcoptes scabiei, som även kan infektera andra djurarter, inklusive människor. Sjukdomen hos hund kallas i Skandinavien ofta rävskabb, på grund av att sjukdomen spreds från vilda infekterade rödrävar till hundar med början från mitten av 1970-talet. Före det hade sjukdomen inte på mycket länge funnits här, varken bland rödrävar eller hundar.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.