Angående hundstölder

Text: Ginger Sundin Hallgren – Bild: DOG NEWS

Så många ”men”

Jag brukar ofta prata med människor om risker med att lämna sin hund obevakad utanför affärer, i sina bilar eller ute på tomter och på andra platser. När jag framfört mitt budskap, så får jag många gånger höra olika argument som tyder på att de inte tagit informationen till sig ordentligt.

Olika skäl till stöld

• Hundar kan stjälas för försäljning – de representerar idag ett stort ekonomiskt värde.

• De kan även komma att användas till ”valpfabriker”, vilket inte är ovanligt idag.

• Istället för att köpa en egen hund, idag kostar ju en hund en större summa pengar, kan en människa utan vare sig skrupler, inlevelse eller empati, lockas att ta en annans hund.

• Tyvärr förekommer det även att hundar används till övningsobjekt för s.k. kamphundar.

• Det händer även att människor testar droger på hundar.

Alla ”men”

• ”Men det har aldrig hänt mig förut!”

Då säger jag, att bara för att det inte har hänt, betyder ju inte per automatik att det inte kan hända framöver.

• ”Men det kan väl inte hända här, i den här lilla hålan. Det är väl bara i storstäder sådant händer?”

Människor som bara har en sak i huvudet och är ute efter att stjäla en hund, är ofta bilburna, för att snabbt kunna avlägsna sig från brottsplatsen. Det är också vanligt att de är flera i bilen. Som om inte det räckte, så förekommer det även ligor som specialiserar sig på att stjäla hundar.

• ”Men, hunden måste ju få komma ut på promenad!”

Om hunden bara får gå fram och tillbaka till affären, så kallar jag inte det för en promenad. Antingen så går man ut med sin hund innan man går till affären eller efteråt.

• ”Men, man måste ju gå ut för att handla!”

Ja, det är man tvungen till, men man är inte tvungen att ta med sig sin hund.

• ”Men, vi måste faktiskt gå in båda två när vi handlar.”

Nej, man måste faktiskt inte det. Om det är något tungt som ska ner från en hylla, så går det alldeles utmärkt att be personalen om hjälp. Och vill man nödvändigtvis gå båda två till affären för att man tycker det är skönt att röra på

sig, så kan den ena gå in och den andra gå ytterligare en sväng med hunden, det skadar inte. Så gör vi.

• ”Men, min hund vill inte slåss med några kamphundar. Hon är så snäll.”

Men nu är det ju så, att det bryr sig inte kamphunden om. Är det dessutom flera hundar som kastar sig över en hund för att träna på eller i värsta fall döda, så har den ingen chans.

• ”Men, man kan ju inte gå omkring och vara rädd hela tiden, så kan man ju inte leva.”

Nej, man ska inte behöva vara rädd. Men det är stor skillnad på att vara rädd och att vara medveten. Det är inte förrän man skyddar sin hund helt från att bli stulen, som det leder till att ens rädsla försvinner. Många människor går trots allt in i affären med en obehagskänsla och tänker att de ska skynda sig på. De skulle inte behöva uppleva det obehaget heller, om de gjorde vad som krävdes för att undvika en katastrof för sig själva och deras hund.

• ”Men, den här hunden kan ingen ta.”

Tyvärr så har det hänt ägare att deras hund blivit stulen fast de inte trodde det var möjligt. Många av de här människorna är väldigt skickliga när de utför en hundstöld och många är dessutom påverkade av droger när de gör det.

• ”Men, den här rasen vill ingen ha.”

De som stjäl hundar, bryr sig i de flesta fallen inte om vilken ras det är. De vill bara tjäna pengar eller använda den till något annat.

• ”Men, han är ju chipmärkt, då kan man inte sälja den vidare.”

Att en hund är ID-märkt är absolut ingen garanti för att få den tillbaka. Det har aldrig stoppat tjuvar från att snabbt sälja den vidare på nätet, typ Blocket. Sen finns det ju väldigt många köpare som inte bryr sig om ifall den är märkt eller inte. Det finns heller inte någon garanti för att en märkt hund som hamnar hos någon oseriös och ljusskygg familj eller person någonsin kommer till en veterinär.

• ”Men, min hund är så gammal, den vill ingen ha.”

En person som vill ha den till något speciellt syfte, bryr sig inte om ålder. Dessutom så har tjuven ingen aning om hur gammal hunden är. Vissa hundar ser gamla ut redan vid 4-5 års ålder, medan andra ser unga ut långt upp i åldrarna.

• ”Men, hur vanligt är det då och hur stor är risken?”

Det är ointressant hur vanligt det är. Det skrämmande är att det händer och att man aldrig kan vara helt säker när det gäller när, var och hur. Angående hur stor risken är och hur många procent som stjäls, så är det ju så varierande. Beroende

på slumpen och var dessa människor befinner sig i landet, så kan ju risken antingen vara en procent eller hundra. Och det är det som är det läskiga – man har ingen aning. Att man då tar risken att lämna sin vän utanför och obevakad är det absolut dummaste man kan göra.

Starka känslor – från alla håll

Det gjordes en undersökning av Anders Hallgren som visade att hundägares känslor för sina hundar är lika de man har för sina barn, alltså föräldrakänslor. Att mista sin hund är som att mista ett barn, med andra ord.

Med tanke på överfallet och misshandeln av den äldre kvinnan som togs upp i TV-programmet ”Efterlyst”, som var ute med dotterns fyra chihuahuaor den 12:e januari 2013, där tiken Wilja stals, så undrar jag:

Om nu människor är beredda att misshandla en annan människa så här brutalt för att ta en hund, förstår man inte som ägare till sin hund, att det är nästan som att säga ”varsågod” och att hunden i princip är serverad på silverfat när den sitter ensam i en krok på väggen utanför affären?

Skräckscenario

I ”Efterlyst” så nämnde Tomas Bodström att i andra länder är det inte ovanligt att man kidnappar hundar och begär lösensumma. Tankarna går ju då automatiskt till att det även kan komma att hända oss i Sverige framöver…

Ska vi hundägare behöva gå omkring och vara rädda på promenaderna också för att bli av med hunden? Det verkar inte bättre. Man får väl snart slänga en livvakt över vänster axel och ha en gjutjärnsstekpanna i högra bakfickan…

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Angående hundstölder

  1. eva skriver:

    Det fantastiska med den hyllade globaliseringen och öppna gränser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.