Krampanfall på hund

kramp.jpg
Hunden Allan 12 år gammal – har levt med Idiopatisk epilepsi i 10 år.

Ca 1-2 % av hundpopulationen i Sverige har Idiopatisk epilepsi – primär epilepsi men sen finns det betydligt fler som kan få sekundär epilepsi pga anledningar som tex sjukdom eller förgiftning.

Det som händer när en hund får epilepsi är att hela eller delar av hundens kropp börjar krampa. Hunden faller ofta ihop och kan både kissa och bajsa på sig. Under anfallen är hunden ofta medvetslös.

Nedan kommer en lista på vad som kan orsaka epilepsi/krampanfall på hund. 

 • Idiopatsik Epilepsi/Primär Epilepsi -Vanligen får hundar primär epilepsi mellan 1-3 års ålder. Idiopatisk epilepsi beror på en störning i impulsfrisättningen i hjärnan.
 • Tumörer.
 • Förgiftning – I vissa fall kan förgiftningar utlösa krampanfall – kontakta alltid veterinär om ni tror att er hund kan ha ätit något giftigt.
 • Levershunt – Ofta valpar som har en missbildning på levern.

Vad ska du göra om du har en hund som krampar? 

 • Ta tid på anfallet! – Om anfallet pågår i mer en 4-5 minuter eller om det kommer flertal anfall på kort tid – Kontakta veterinär akut.
 • Skydda hunden mot skador – tex vassa kanter, fall från soffa/säng.
 • Undvik kraftiga ljud och ljus – Hunden är extra känslig för detta under och efter ett anfall, lägg gärna över en filt på hunden.
 • Övervaka andning och slemhinnor.
 • Undvik transport under ett anfall – Har hunden endast fått ett anfall så låt hunden vila i lugn och ro och kontakta veterinär efter anfallet.
 • Stoppa inte in några fingrar i munnen på hunden – Hunden är omedveten om vad som händer och kan inte kontrollera käkarna, risk för bitskada är stor.

Idipoatisk epilepsi kan inte botas men det går att linda anfallen med medicin. Efter ett anfall kan hunden vara mycket trött, desorienterad, förvirrad, hungrig/törstig. I vissa fall kan hunden uppträda aggressivt efter ett anfall.

Klicka här för att komma till klippet

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Krampanfall på hund

 1. Birgit skriver:

  Saknar en del i det hela. Lärde från en kostrådgivare inriktad på djur i USA att dels faktiskt sätta dessa ep-patienter på spannmålsfoder, detta pga att de får ett lågt b-glukos vid anfall och kan behöva stå på foder som höjer upp blodsocker. Om djuret nu får anfall så kan det vara bra att ha honung i närheten och kunna smeta i tandköttet för att få opp b-glukoset. Jag har en katt med ep och henne har jag även satt in på bra b-vitaminer för att förhoppningsvis motverka medicinens biverkningar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.