Pensionerade tullhunden Urho premieras på mässa

Nyligen pensionerade tullhunden Urho uppmärksammas på Helsingfors hundmässa med hederstiteln Årets tjänstehund 2017. Urho använde sin vassa nos för att sniffa fram narkotikaförsändelser på Helsingfors flygplats.

Helsingfors hundmässa pågår det här veckoslutet. På mässan premieras även Årets tjänstehundar 2017. Förutom den pensionerade tullhunden Urho förlänas hederstiteln även gränshunden Ceijo, krigshunden Helmi, fängelsehunden Rane och polishunden Routa. De övriga hundarna är fortfarande i aktiv tjänst.

Urho är 8 år och jobbade på Flygtullen vid Helsingfors flygplats fram till augusti i år, tillsammans med sin förare Timo Lindholm. Under sin långa karriär avslöjade Urho flera narkotika- och narkotikaprekursorsändningar.

För några år sedan hittade Urho 20 kilo marijuana bland resgods. Bland frakt har Urho hittat över 500 kilo av den kemiska föreningen APAAN, som kan användas för att tillverka 150–440 kilo amfetaminsulfat. Detta fynd ledde också till att man kunde spåra en annan försändelse, som hade anlänt med samma fraktuppgifter, skriver Vasabladet.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.