Misstänkt rabiessmittade hundar ett stort problem

Foto: Tullverket

Enbart i södra Finland hittade man i fjol 21 fall av misstänkt rabies, i år är siffran uppe i 28. I fjol avlivade veterinärerna 17 djur som misstänktes bära på smittan, av dem hade 10 djur tagits in i landet olagligt.

Smuggling av hundar är en väldigt lönande affär, många av smugglarna har fått böter eller fängelsestraff men fortsätter smuggla hundar enbart för att det är en så lönande affär.

Många valpköpare vill ha sin hundvalp billigt och man vill ha sin valp snabbt. Därför ökar försäljningen av valpar och vuxna hundar som kommer från dåliga förhållanden utomlands.

Tänk på att en hundvalp INTE är en sak, inget man köper samma dag man kontaktar en uppfödare eller ser en annons, låt det ta tid att hitta den rätta hundvalpen. För att få köpa en hundvalp från en seriös och känd uppfödare kan det ta månader eller till och med år innan du får köpa din valp!

Många smugglare beställer hundvalparna över internet så som andra beställer pizza. Hundvalparna kommer från fruktansvärda miljöer.

Smuggelhundarna utgör en risk för folkhälsan. Hundarna kan vara smittade med rabies eller bära på ekinokocker eller multiresistenta bakterier. Alla tre kan smittas eller överföras till människan. Ekinokockerna är en typ av parasiter som kan ge människan den farliga sjukdomen ekinokockos. Rabies är en dödlig sjukdom som 100 000 människor i världen dör av varje år.

Klassisk rabies förekommer inte i Sverige idag men det finns en risk att det förs in med smittade vilda eller tama djur från andra länder. Rabiesvirus påverkar centrala nervsystemet och ger beteendeförändringar. Det är en dödlig sjukdom som kan drabba alla varmblodiga däggdjur.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.