Hund bets ihjäl – polis kräver skärpt lag

När en hund dödar en annan hund startar polisen ingen förundersökning. Anledningen är att det inte är ett bötesbrott. Djurhandläggaren Martin Wass på polisen vill nu ha en skärpt lag. – Jag önskar att vi kunde göra mer, säger han till SVT.

Hundtillsynslagen är tandlös. Det händer varje år i varje län att små hundar blir ihjälbitna. Men som lagen ser ut idag kan inte polisen göra mycket. Vi är bakbundna, säger Martin Wass. Martin Wass skulle vilja att lagen skärptes och att de skulle få möjlighet att dela ut böter direkt vid en sådan här händelse.– Att en hund biter ihjäl en annan hund är så pass allvarligt. Det är min uppfattning. Jag tror att fallen skulle bli färre om lagen skärptes, säger han till SVT.

Det var i söndags som Jenny Lindberg var ute och gick med barnvagn och sin hund Smulan. En annan hund gick till anfall och bet Smulan så allvarligt att hon senare dog av skadorna, skrev SVT.

Din hund blir attackerad av en annan hund. Vad gäller då? Eller vad gäller om du låter din hund gå utan koppel? SVT tipsar om fem viktiga regler

 • Om din hund skadar en annan hund blir du ersättningsskyldig för till exempel veterinärvård, medicinering och rehabilitering.
 • Om polisen ska kunna agera krävs det oftast att hunden vid upprepade tillfällen skadat andra hundar.
 • Polisen kan omhänderta hunden och göra ett mentaltest på den. Men detta görs oftast bara när en hund gett sig på en människa.
 • Om en hunden som attackerat varit lös i ett område med koppeltvång är det ett brott mot den lokala ordningsstadgan.
 • Polisen kan besluta att en person ska få hundförbud, till exempel om en person använt en hund som vapen.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Hund bets ihjäl – polis kräver skärpt lag

 1. Bitte skriver:

  Denna pungt:
  ”Om din hund skadar en annan hund blir du ersättningsskyldig för till exempel veterinärvård, medicinering och rehabilitering.”
  Är ju bara önsketänkande.
  Min hund bets av annan hund, hundägaren tog på sig skulden och anmälde till sin hemförsäkring hos TryggHansa.
  Jag har lagt ut 55.000:- i vet. vård (min hund dog av sina skador) Trygg Hansa har betalat ut 33.000:- som dom tycker räcker för mer kan man inte betala för en liten, lite äldre hund. Han var en avelshane.

  • dognewss skriver:

   Det är så vi har förstått också att man som hundägare alltid blir ”lidande” och bara det att man förlorar sin hund är fruktansvärt och om det är en hund i avel är det en stor ekonomisk förlust

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.