123 hundar av olika raser har dött i CRGV

Sjukdomen Alabama Rot härjar i Wales och ägaren till Bilbo – en jack russell terrier som blivit sjunde dödsfallet på kort tid – vill nu varna andra hundägare då sjukdomen är obotlig.

Sjukdomen visar sig som hudutslag – sen dör hunden en plågsam död inom några dagar. Ingen vet vad som orsakar Alabama-rötan som nu spridit sig till Europa från USA.  Hundarna dör av njursvikt och blodklumpar i njurarna. Det finns inget prov man kan ta och man vet inte vad som orsakar den här sjukdomen.

För några år sedan skrev Dog News om hur det i Storbritannien hade dött minst 17 hundar i en mystisk sjukdom inom några månader. Minst 123 hundar av olika raser har dött i Alabama rot (eller CRGV) sedan 2012, då sjukdomen fortfarande var okänd i UK.

  • Sjukdomen CRGV, ofta kallad ”Alabama rot” upptäcktes i slutet av 1980-talet i USA. I Storbritannien upptäcktes det första fallet 2012.
  • Hudutslagen har oftast synts under hundens knä eller armbåge men i vissa fall även på magen, bröstet eller ansiktet.
  • I sällsynta fall kan hunden överleva njurskadorna men vanligtvis dör djuret inom kort.
  • Orsaken till sjukdomen är oklar. Parasiter, förgiftning och E-colibakterier har pekats ut som tänkbara orsaker.
  • Eftersom orsaken är okänd finns inte heller någon behandling, skriver Metro.

Alabama rot är en sjukdom som man upptäckte i USA redan år 1983. Veterinärerna känner inte till hur smittspridningen fungerar men symtom som ”oskyldiga”  sår på tassar, ben och ansikte förekommer, efter det uppkommer njurproblem. Tidigare i USA har bara rasen greyhound insjuknat men under de senaste året har även andra raser drabbats.

De 30 hundar som dog i England under 2014-2015, var av 15 olika raser. Sjukdomen har nu brett ut sig så gott som över hela England. Sjukdomen som tidigare bara fanns i USA sprider sig i Europa. Vi har inte hört om något känt fall i Sverige ännu.

Vad är Alabama rot

Cutaneous and Renal Glomerular Vasculopathy (CRGV or ‘Alabama Rot’)

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.