Martins hund blev ihjälbiten under promenad med dogwalker i Stockholm

Den 14e mars blev Martins Pomeranian hund Terry ihjälbiten under en promenad med en dogwalker i Stockholm. Hunden lämnades att dö i lägenheten.

Martin vill varna andra för företag som håller på med hundrastning eller dogwalkers, läs det finstilta i kontrakten och kolla upp så företaget har tillstånd från Länsstyrelsen. Tro inte att en flashig hemsida alltid betyder ett seriöst företag! Ta referenser innan du låter någon annan person rasta din hund!

Terry var av rasen Pomeranian och av säkerhetsskäl över vad som kan hända på ett
hunddagis när flera hundraser blandas med varandra utan uppsikt valde Martin istället
kontakta ett företag som erbjuder Hundrastning/dogwalking.

Det går ut på att företaget kommer hem och hämtar hunden och rastar den 2 gånger,  1
timme varje dag. Vid första mötet så presenterade företaget deras värderingar, rutiner samt att de bland annat tar hand om varje hund på individnivå. De nämnde också väldigt tydligt att de innehar endast utbildad personal.

Enligt hemsidan får personalen utbildning 1 gång per termin så att  hundägaren ska känna sig trygga.

Engagerad och kunnig personal som ser till att din hund får det den behöver och vårt mål är att ha Stockholms nöjdaste hundrastningskunder.

Martin har varit i kontakt med Länsstyrelsen i Stockholm, dem har bekräftat att företaget saknat tillstånd att bedriva verksamhet att sköta och rasta hundar. De har aldrig haft tillstånd och har inte det just nu heller, enligt Martin.

Martins lilla Pomeranianhund på ca 2 kg rastades tillsammans med en blandras av Patterdale Terrier, vilket vem som helst borde förstå att inte är att rekommendera. Det slutade med att lilla Terry förblödde till döds alldeles ensam och övergiven hemma i Martins lägenhet. (vi pratade med ägaren till företaget som säger att Terry var död med 100% säkerhet innan den bars upp i lägenheten) Obduktionen visade att man inte kunde fastställa att hunden var död.

När en hund blir biten skall den snabbast möjligt till en veterinärklinik precis som att
människor skall till akuten. Personen som rastade lilla Terry då den blev attackerad av den andra hunden, åkte inte till veterinären utan valde istället att gå tillbaka till Martins lägenhet, bära upp Terry till lägenheten och lägga honom blodig på en handduk. Obduktionen som är gjord efteråt visar att man är osäker om hunden var död redan på gatan eller dog i lägenheten?!

Martin blev kontaktad av ägaren till företaget som säljer tjänsten dogwalking, som bad honom komma hem eftersom Terry blivit ihjälbiten. Martin kände direkt att det var konstigt att han skulle komma hem och inte till en djurklinik. När Martin kom hem möttes han av en syn han aldrig glömmer. För bara ett par timmar sedan lämnade han sin älskade hund hemma och när han kom tillbaka så låg hans guldklimp blodigt död på en av hans handdukar i lägenheten.

När Martin frågade vad som hade hänt vägrade ägaren till företaget säga något
om händelsen. Det tog över 48 h innan Martin fick reda hur situationen gick till. Hunden som bet ihjäl Terry är en blandras av Patterdale Terrier som används vid jakt av bland annat vildsvin.

Företaget har alltså blandat en större hund på 15 kg tillsammans med lilla Terry.

DOG NEWS pratade med företagets VD som säger att de har som policy att rasta stora och små hundar tillsammans, det fungerar inte i praktiken att rasta småhundar skilt! 

Då Terry log livlös på marken tog tjejen upp hans lemlästade kropp och bar upp honom i lägenheten, sen ringde hon till sin chef som kom dit för att sedan låta chefen ringa till Martin.

Martin ifrågasätter starkt hundrastarens agerande !

Efter händelsen har det varit helt tyst från företaget, de har mörkat hela händelsen.
Företaget har inte informerat de andra hundägarna om situationen och de har heller
inte ändrat några rutiner på vilka hundar de blandar. Martin berättar att han
efteråt sett hundrastare på företaget gå ut med både stora och små hundar tillsammans flertalet gånger.

DOG NEWS har uppdaterat lite i texten klockan 16.30 med mera uppgifter om olyckan

Företagets VD berättade idag efter att artikeln publicerades, för DOG NEWS att den andra hunden skall avlivas! Vi undrar hur det har fått gå 1 månad sedan attacken och nu först talas det om avlivning? Martin har inte blivit underrättad om avlivningen! Företagets VD säger att hon gått ut med info till samtliga kunder att en olycka har skett och en hund har dött.

Alla hundägare som  låter sina hundar rastas av företaget litar på dem till 100% – ingen vet om att Martins hund blev ihjälbiten under en av promenaderna!

Terry skulle varit vid liv i dag om han hade fått gå med hundar av liknande storlek.
När Martin frågat dem om vad som händer nu så hävdar företaget att Martin skall kolla i de finstilta på avtalet som han skrivit under. Där står de att företaget ej tar ansvar för olyckor och dödsfall.

Hur kan man sälja in till hundägare att man skall ta hand om deras hund på bästa sätt men när de väl händer något så tar man inget ansvar undrar Martin!

Yrkesmässiga verksamheter ska alltså alltid ha tillstånd om de håller, föder upp, upplåter eller säljer sällskapsdjur eller tar emot sällskapsdjur för förvaring eller utfodring”, skriver Jenny Eliasson, samordnare för djurskydd på Länsstyrelsen i ett mejl till Nyheter24.

Aftonbladet skriver nu också om attacken på Terry som DOG NEWS var först med att skriva om.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Martins hund blev ihjälbiten under promenad med dogwalker i Stockholm

 1. Susanne Holmene skriver:

  Att företaget INTE hade tillstånd beror på att Länsstyrelsen i just Stockholm här i dagarna har kommit på att tolka reglerna så att hundrastningsföretag nu ska ha tillstånd och hunddagisföreståndarutbildning. Någon som INTE någon av de andra 20 länsstyrelserna i Sverige kräver. Har själv haft hundrastningsföretag i 11 år och ringt gång på gång på gång till Länsstyrelsen i Sthlm och pratat tillstånd, förtydligande av deras regler och tolkningar av lagen, anmälningar av vanvård mm mm. Varje gång har jag fått olika svar beroende på vilken handläggare jag fått tala med. I hundbranschen är detta mycket välkänt att man får helt olika svar på vad som krävs och vilka regler vi hundrastningsföretag har att följa. Ingen information har gått ut från Länsstyrelsen om att man nu kräver tillstånd för att rasta hundar. Något de nu i efterhand påstår att de alltid har varit så och som vi samtliga hundrastningsföretagare kan tillstå vi aldrig blivit upplysta om någon enda gång.
  Vi välkomnar nu att vi krävs på tillstånd! Men då ska detta gälla i hela Sverige. Länsstyrelserna ska INTE tolka lagen som de vill beroende på i vilket län företagen finns. Och de ska gå ut med information, mail, brev, broschyrer mm mm så att vi inte kan missförstå.
  Notera: Lagen har sett likadan ut hela tiden men de olika Länsstyrelsernas handläggare ändrar villkoren helt godtyckligt! Samma lag ska gälla och tolkas lika för ALLA.
  Men för övrigt tycker jag att agerandet är skrämmande och helt förkastligt.
  Våra hundrastare tar alltid upp uppgifter vid introduktionsmötet om vilken veterinär som ska kontaktas i händelse av en olycka så att de snabbt kan ta sig dit. Och det omgående utan att först vänta på att få kontakt med ägaren. Hundens välbefinnande är prio 1. I alla lägen.

 2. Solweig hellman skriver:

  Varför ska en hund avlivas för en sådan sak. Helt galet

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.