Att tänka på vid köp av valp

Att skaffa ett husdjur är alltid något man ska tänka igenom noga innan man gör, för hur sött det en är med en liten valp så krävs det mycket utav dig som djurägare både i tid, tålamod och i pengar. Vad du bör tänka på innan du skaffar en valp är:

  • Har jag tid?
  • Har jag råd?
  • Hur ser mitt liv ut, jobb, boende, familj?
  • Vilken ras passar mitt liv?
  • Vart bör hunden komma ifrån?

När du väl har bestämt dig för att bli hundägare är de även bra att tänka på om du vill ha en renrasig eller en blandrashund och vilka sjukdomar som är vanliga i den rasen ni valt. Se även till att välja en seriös säljare/uppfödare som har papper på hunden, att den är vaccinerad, chippmärkt och besiktigad. Det är även bra att skaffa en försäkring på hunden om olyckan skulle vara framme.

Adoption – Hund

När det gäller just adoption av hund så är det kanske ännu viktigare att ha gått igenom beslutet både en och två gånger innan då det är hundar som oftast redan har haft ett hem men utav någon anledning behöver hitta ett nytt hem för alltid.

När du har bestämt dig för att adoptera en hund finns det lite olika organisationer att vända sig till. Många förknippar adoption med att adoptera en hund från utlandet, men det finns hundratals hundar i Sverige som behöver ett nytt hem. Innan man bestämmer sig för att adoptera från utlandet kan det vara värt att ta kontakt med en organisation i Sverige för att se om ens nya vän kan finnas här.

Om du bestämt dig för att adoptera från utlandet är det bra att läsa på om smittorisker som finns med att importera en hund då det finns en hel del sjukdomar ute i Europa som vi inte har i Sverige och många av de kan vara svåra att upptäcka med tex blodprover då de kan ligga vilade i kroppen och inte blossar upp förrän senare i livet.

Exempel på sjukdomar som finns i Europa

  • Leishmanos – Smittas via sandmyggor och är en allvarlig parasitsjukdom. Leishmanios finns inte normalt i Sverige men vi har haft fall då hundar som vistats i Sydeuropa blivit sjuka. Det kan gå flera månader, ibland år från att en hund bli infekterad av en mygga till att symptomen visar sig, tyvärr gör detta att importerade hundar som genomgått en besiktning, kan insjukna långt efter besiktningen gjorts. Leishmanios hos hund leder nästan alltid till allvarlig sjukdom och död.
  • Brucellos – Är en infektion som främst drabbar hundar, men även katter och människor kan bli smittade. Hundar smittas då de får i sig kroppsvätskor från andra hundar via mun näsa eller vid parning/insemination. En smittad hund blir aldrig av med bakterien.
  • Monocytär ehrlichios – Orsakas av Ehrlichia canis, en bakterie som sprids med den bruna hundfästingen. De flesta hundar får milda symtom men det finns fall hundar blir mycket dåliga och dör trots insatt behandling.
  • Babesios – Babesios är en smitta som sprids via fästingar runt om i Europa, varpå en hund oftast behöver vistats utomlands för att få babesios. Dock går det inte helt att utesluta att fästingarna finns i Sverige då hundar som vistats i Europa kan föra med sig fästingar tillbaka in i Sverige. Hundar kan infekteras med babesios utan att bli sjuka men babesios kan även vara dödligt för den som blir sjuk. För de som blir sjuka visar sig oftast symptomen inom de första tre veckor efter att smittan har skett. Vad som händer är att hunden utvecklar anemi till följd av skador på de röda blodkropparna.
  • Rabies – Rabies är ett virus som främst smittar via bett från infekterade hundar då de ofta blir aggressiva och sprider smittan via saliven. Hundar som ännu inte visar symptom kan bära på smittan och smitta andra djur/människor i ett par veckor innan de själva uppvisar symptom.

Vill du ändå göra något för de hemlösa hundarna ute i Europa rekommenderar vi att ni tar kontakt med en Svensk organisation för att få tips om hur ni ska gå till väga.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.