Kennelhostan är här! Så här skyddar du din hund

Årets utbrott av kennelhosta har slagit hårdare än vanligt i Stockholmsområdet. Flera djursjukhus rapporterar om ovanligt många fall och komplikationer som lunginflammation.

Även vaccinerade hundar drabbas av kennelsjuka denna höst. Bland dem som VeterinärMagazinet har talat med, går meningarna isär om kulmen har nåtts eller inte.

– Vi har fått in ovanligt många sjuka hundar, säger veterinär Johan Rosberg Thorell på Anicura Djursjukhuset Albano. Och vi kan inte se någon minskning av antalet sjuka djur ännu.

Han bekräftar att även vaccinerade hundar drabbas. Eftersom Johan Rosberg Thorell är hygienansvarig på Djursjukhuset Albano är han starkt involverad i utbrottet. Nu föreläser han för personal som tar emot samtal från oroliga djurägare. Det gäller att försöka förmå hundägare med hostande hundar att inte komma till djursjukhuset såvida hundarna inte verkar vara allvarligt sjuka.

Vad skall du göra om hunden insjuknar i Kennelhosta?

Kennelhosta är egentligen inte en sjukdom, utan ett samlingsnamn på symtom som kan orsakas av flera olika infektionsämnen. Symtomen är hostningar och nysningar som normalt avtar efter en vecka eller två, men kan hålla i sig längre i sällsynta fall. Sjukdomen är extremt smittsam och har en inkubationstid på 4–5 dagar.

– Djurägaren upplever det ibland som om hunden satt något i halsen som den försöker få upp. Hostattackerna varierar från milda till så kraftiga att hunden drabbas av kväljningar eller kräkningar, säger veterinär Ylva Trygger.

Eftersom kennelhosta är så smittsamt är det viktigt att isolera hundar som uppvisar symtom. Det gäller inte minst på kennlar, under hundtävlingar eller i rastgårdar där många hundar vistas samtidigt.

– Smittan förs lätt vidare mellan matskålar, via händer och kläder som fått saliv på sig från en sjuk hund. Ett hunddagis som drabbats måste rengöras ordentligt med desinfektionsmedel och sen stå tomt minst en vecka för att inte smittan ska föras vidare, säger Ylva Trygger.

Kennelhosta behöver normalt inte behandlas, utom då hostan är så kraftig att hostdämpande medicin ges. Däremot kan det uppstå följdsjukdomar, till exempel lunginflammation, som kan vara livsfarligt för valpar och unga hundar.

– Det finns vaccin mot kennelhosta, men det är inte hundraprocentigt eftersom det är flera virus och bakterier inblandade, avslutar Ylva Trygger.

– Hittills har vi framför allt uppmärksammat flera fall i Mälardalen. Men eftersom kennelhosta är så extremt smittsamt, tycker vi att det är på sin plats att gå ut med den här informationen, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

Här finns mer information om kennelhosta.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.