Vill lyfta husdjurens klimatpåverkan

En amerikansk studie från 2017 visar att hundar och katters klimatpåverkan är betydande. De 163 miljoner hundar och katter som finns i USA står för mellan 25 och 30 procent av de negativa miljöeffekter som den amerikanska köttkonsumtionen för med sig, vilket motsvarar ungefär 64 miljoner ton koldioxid om året. Det här är en fråga som ligger varmt om hjärtat hos familjen Bjurvald Gistedt, som driver världens första hundfoderföretag som klimatkompenserar. Vi har pratat med Johanna, som är VD för företaget.

Berätta om dig själv och din passion/ditt företag!

Jag heter Johanna Bjurvald Gistedt och driver AlgGuttens Hundmat tillsammans med min familj. Vår familj har alltid varit miljömedvetna. Jag minns att pappa pratade om avsmältningen av polerna och hur det skulle påverka golfströmmen redan för 30 år sedan. Att varje individ behövde ta sitt ansvar kändes självklart. Hundfoderföretaget startades 1999 för att vår familj ville ge fler chansen att ge sina hundar bra, närproducerat foder. I december 2017 tog jag över företaget och påbörjade en utredning kring företagets miljöpåverkan. Vi har alltid arbetat miljövänligt, men vi ville ta det ett steg längre. Under utredningens gång häpnade jag över hur stor klimatpåverkan våra hundar och katter har. Hade USA:s husdjur bildat en egen nation hade dess köttkonsumtion hamnat på femte plats i världen efter Ryssland, Brasilien, USA och Kina. Människan kommer aldrig sluta ha husdjur, så lösningen måste komma på ett annat sätt. Jag insåg att vi hade en chans att faktiskt göra en större insats och i juni 2018 blev vi därför världens första hundfoderföretag som klimatkompenserar 100%. Det är klart att det kostar pengar, och det är troligen en av orsakerna till att inget annat hundfoderföretag velat göra det. Varför vi har råd? Vi lägger inte pengar på dyra förpackningar, dyr reklam och vi har väldigt låga lönekostnader. Sen handlar allt om smarta val. Exempelvis att samordna transporterna så blir det både lite billigare och mer miljövänligt.

Vad är Medveten Konsumtion för dig?

Att alltid tänka ett steg länge – Behöver jag den här? Hur tillverkades den? Vad händer när jag inte vill ha den? Både miljö och människors levnadsförhållanden är viktigt.

Vad är dina bästa tips för att konsumera mer hållbart?

Alla gör val i sin vardag, även om dom är omedvetna. Men Du behöver inte rädda världen själv, det finns företag som hjälper dig. Välj återvunnet, eko, krav eller klimatkompenserat så har du tagit ett stort steg.

Varför väljer du att engagera dig i dessa frågor?

För att väcka folks medvetenhet. Många pratar om klimatet och miljöbilspremier, klimatkompenserade flygresor och att vi ska äta mindre kött, men ingen talar om våra husdjurs klimatpåverkan.

Varför klimatkompenserar ni?

Riktig klimatkompensation sker oftast genom olika klimatprojekt i utvecklingsländer såsom energieffektivisering och satsning på förnybar energi. Det räcker inte att plantera träd. Vi måste minska de verkliga utsläppen!

För att vi ska kunna vara säkra på att vi faktiskt åstadkommer klimatnytta när vi klimatkompenserar, så är klimatprojekten är certifierade. Projekten är både certifierade av FN och har Gold Standard-certifiering (som bland annat WWF och Greenpeace ligger bakom). När vi klimatkompenserar så räknar vi ut hur mycket utsläpp vår produkt har orsakat i HELA tillverkningskedjan, producering av råvarorna, tillverkningen, förpackning och transportering. Sen investerar vi i projekt som minskar utsläppen med lika stor mängd som vi har orsakat – så att summan blir noll.

Att reducera utsläppen görs alltså genom att hjälpa någon annan att minska sina utsläpp, så planetens totala utsläpp minskar.

Artikeln är publicerad av föreningen Medveten konsumtion

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.