Insekter till våra husdjur – kan det vara ett klimatsmart alternativ till kött?

Insekter till våra husdjur – kan det vara ett klimatsmart alternativ till kött?
Fördelarna för klimatet är enorma. Detta eftersom uppfödningen av insekter är extremt resurssnål jämfört med klassiker som kossan, grisen och hönan. Därför är insekter som alternativ proteinkälla ett superhett forskningsområde just nu.

Markus Langeland ser en stor potential för insekter som proteinkälla i foder för sällskapsdjur, skriver Sveriges Radio.

Hundmat baserat på insektsmjöl? För hundarna spelar det mindre roll att de äter insekter istället för ko eller gris. Och fördelarna för klimatet är stora, eftersom uppfödningen av insekter är resurssnål. Forskningen ser stor potential i insekter som proteinkälla för sällskapsdjur. Vad gäller strikt vegansk kost åt våra hundar och katter behövs ytterligare långsiktiga studier, skriver Sveriges Radio.


Forskare: Hundmaten vi ger till våra hundar i form av torrfoder är i dag av så god kvalitet att den skulle kunna fungera bra som människoföda.

Den starkaste trenden de senaste åren är mat med högre kötthalt och med högre kvalitet på köttet. Det har fått forskare att oroa sig över att djurmaten alltmer konkurrerar med det som vi människor äter.

I slutändan betyder det att klimatavtrycket blir större. Samtidigt pekar forskningen på att en strikt köttdiet inte ger några fördelar för hundar. Förmänskligad djurmat – bra för sällskapsdjuren?

Den kanske största trenden just nu är Barf-dieten, biologiskt anpassad rå föda, som innehåller mycket kött.

Forskaren Markus Langeland på institutionen för husdjurens utfodring och vård vid SLU är kritisk till den här dieten.

– Det finns inga vetenskapligt bevis. Ingen har lyckats bevisa att det skulle vara bättre för djuret att äta Barf, än att äta torrfoder, säger han till Sveriges Radio.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
HusdjurDet här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.