Labradorerna på Göteborgs universitet har avlivats

De sex försökshundarna på Göteborgs universitet (GU) har engagerat många. Bland annat skrev 84 000 personer under en namninsamling för att förmå GU att avbryta försöken. 
Nu har Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus och Milia avlivats.

Men trots protesterna avlivades hundarna under onsdagen. Det enligt de djurjournaler som GP tagit del av. Där står också att de sex labradorerna hette Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus och Milia. De blev knappt två och ett halvt år gamla, skriver GP.

Enligt uppgift har det avlivats 206 försökshundar på Göteborgs Universitet sedan år 1996.

Anders Bagge ville adoptera dem och forskarna har blivit hotade till livet.

Kändiskomikern och djurvännen Ricky Gervais och Downton Abbey-skådespelaren Peter Egan har engagerat sig och vill att universitet ska sluta med försöken, skriver The Times. Nu är hundarna avlivade.

Sedan avslöjandet om hundförsöket har Djurrättsalliansen uppmanat Göteborgs universitet att avbryta försöket och låta organisationen omplacera och rehabilitera hundarna i kärleksfulla hem. Djurrättsalliansen har gjort upprepade försök att få till ett möte med universitetet för att kunna föra en saklig dialog kring försöket och hundarnas framtid, något universitetet tyvärr inte har varit öppna för. Universitetet har även tackat nej till Djurrättsalliansens inbjudan till en offentlig debatt om försöket utifrån ett vetenskapligt perspektiv. Djurrättsalliansen anser att universitetets ovilja till dialog är obegriplig.

RIP

Här är den godkända ansökan för försöket på hundarna

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Labradorerna på Göteborgs universitet har avlivats

  1. hanne frederiksen skriver:

    ikke engang 84000 tusind underskrifter imod aflivningen får forskerne til at ændre mening. Syge i hovederne er de.

  2. Eva Jonsson skriver:

    Man får inte misshandla djur i Sverige, det är straffbart. Men hur ii helvete kan ett universitet få tillstånd att misshandla hundar. Någon, om det i inte redan är gjort, borde stämma universitetet. Det är för sent för de här hundarna men vi måste se till att det inte händer igen.Göteborgs universitet borde skämmas och alla som tänker söka utbildning där, låt bli !

  3. Gail Ramsay skriver:

    De så kallade etiska prövningsnämndernas verksamhet är i stort en skenmanöver. Djuren kan aldrig kan göra sin stämma hörd i sådana nämnder. Det är jurister, politiker, forskare och andra med framskjuten plats i samhället som deltar i dem. De säger inte nej till ”projekt” med djurförsök. Ibland finns det någon djurrättsorganisation representerad genom en enda individ. Denna person blir då nedröstad om han eller hon har en annan åsikt än majoriteten. Jag har inte hört talas om att ett forskningsprojekt med djurförsök har fått avslag av en sådan etisk prövningsnämnd. Kan vi få ett exempel på an ansökan om att få genomföra djurförsök som fått avslag? De är alltså värdelösa när det gäller djurens perspektiv. Varför orkar Peter Lindström över huvud taget ens nämna dem? Han orkade ju inte nedlåta sig till att svara när Fredrik Steen fråga om han skulle lämna sina hundar på Peter Lindströms forskningsavdelning. Om Fredrik Steens fråga var retorisk så är det lika dumt att komma dragandes med de ”etiska prövningsnämnderna”. Och att något är lagligt behöver inte innebära att det är moraliskt rätt. Det finns många exempel på när fruktansvärda saker varit lagliga. Det gjorde dem inte till något rätt. Och sluta tala om ”djurmodeller” – som om vi talar om något mekaniskt och icke-kännande – eller om ”projekt” – som om vi talar om ett nytt infrastrukturprojekt. Det är inte samma sak som att utnyttja, levande, kännande, intelligenta varelser för, ofta slentrianmässiga, plågsamma, grymma medicinska, läkemedels- och andra experiment. Finn nya metoder och ta itu med det nu. Tack.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.