Tandläkare: Tandforskning på hund feltänkt

Den uppmärksammade forskningen om tandimplantat som utförs på sex labradorer i Göteborg får nu kritik av tandläkare.

Professor Lars Folke som själv forskat om tandimplantat tycker att den här sortens studier fortsättningsvis borde göras med moderna metoder och på människor om den ska bidra med något nytt.

I ett öppet brev vädjar han till GU att avsluta djurförsöken.

”Tandimplantatstudier på hund, främst beagle, har pågått under 50 år och bidrar inte längre till vetenskapliga framsteg med anledning av de kliniska resultat som redan finns på människa, som är målgruppen för denna forskning”, skriver han bland annat.

– Det är så att hundens käkar och människans käkar är väldigt olika. De har olika bett, de har olika artikulation, de har olika tryck mellan tänder när de biter samman. Implantaten är ju till för att ersätta förlorade tänder i käkarna och då bör man ju göra dessa studier direkt på människa, säger han till Sveriges radio.

Lars Folke menar att tandläkare borde göra ordentliga uppföljningar på patienter som har fått tandimplantat istället för att dra kliniska slutsatser från hundförsök. Utvärderingar av tandimplantat bör göras med den senaste medicinska tekniken inom bakteriologi, immunologi och radiologi, skriver Sveriges radio. Lyssna på Lars Folke på Sveriges radio här.

Är det nödvändigt att avliva hundarna?

– Olika studier har olika upplägg. I den aktuella studien är ett av syftena att ta vävnadsprov. Det förutsätter att hundarna avlivas för att få den typen av prov. I andra studier är det inte nödvändigt.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.