Statistik visar: Kraftig ökning av antidepressiva till husdjur

Alltmer antidepressiva läkemedel skrivs ut till husdjuren. På sex år har försäljningen mer än fördubblats, visar statistik som SvD tagit del av.

På sex år har det skett en fördubbling i recept på antidepressiva läkemedel  som veterinärer skriver ut till husdjuren. Förra året såldes antidepressiva läkemedel till djur för 990 000 kronor (5480 förpackningar). Att jämföra med drygt 450 000 kronor (2617 förpackningar) år 2012. År 2009 skrevs det ut antidepressiva läkemedel till djur för 295 418 kronor (1964 förpackningar).

Veterinären tror inte att det beror på att djuren generellt sett mår sämre nu än vad tidigare utan på att man ser djuren som en familjemedlem och istället för att avliva ett djur så medicinerar man. Det vanligaste är att djuret får Clomicalm utskrivet, ett preparat till hundar som även katter använder. Antidepressiva används tillsammans med beteendeterapi.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #veterinär #antidepressiva #husdjur #clomicalm

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.