Flera nya fall av sjuka hundar i Norge

Det senaste dygnet har man påträffat flera nya fall av sjukdomen med svår diarré hos hundar i Norge, bland annat i Trøndelag, Rogaland, Aurland i Sogn och Fjordane. 


Det är osäkert hur många hundar som är sjuka, men Mattilsynet menar att det är 30 till 40 hundar som har insjuknat.

Det tas prover på hundarna och några hundar är obducerade och man hoppas på att få svar på proverna idag fredag under dagen. En del prover kan det dröja med att få svar på, det kan hända att svaren kommer först på måndag säger Ann Margaret Grøndahl, seksjonssjef på Mattilsynet, region Stor-Oslo, avdelning Romerike den 6. september, skriver NKK på sin sida.

Orsaken fortsatt okänd

Orsaken bakom den allvarliga sjukdomen är fortsättningsvis okänd, men inga nya dödsfall har rapporterats in. Dock kommer det in rapporter om flera nya sjukdomsfall men hundarna svarar fint på behandlingen och ägarna har varit observanta och kommit till veterinären i tid, skriver AniCura i sitt pressmeddelande 6 september kl 12.00.

Symptomen är sprutande diarré med blod, kräkningar och nedsatt allmäntillstånd.

Uppdaterat 6 september kl 14.00

Vad gör Veterinärinstitutet nu?


Den 6 september har Veterinärinstitutet fått in en ny hund för obduktion från Oslo-området där det finns misstankar om ”ny, okänd hundsjukdom”. I samarbete med den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet kommer Veterinärinstitutet kontinuerligt att utvärdera om det är lämpligt att ta in fler hundar för obduktion nästa vecka. Detta kommer att baseras på en bedömning av om det enskilda fallet kan belysa fallet genom obduktion. Veterinärinstitutet arbetar med den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet, NMBU veterinärhögskolan, djurkliniker och veterinärer för privat praktik för att få mer information och nytt testmaterial.

Veterinärinstitutet förväntar sig också fler testresultat från de individuella laboratorieanalyser som görs under helgen.

Vad kan du göra?

  • Låt INTE din hund nosa på andra hundars avföring eller urin
  • Begränsa närkontakt med andra hundar
  • Var uppmärksam på din hunds välmående – kontakta veterinär omedelbart om hunden får blodig diarré eller nedsatt allmänkondition
  • AniCura Norge uppmanar på sin fb sida att man ska undvika hundutställningar eller andra hundevenemang
  • Boosta din hunds immunförsvar med probiotika dagligen tex Only Good Dog som ger din hund ett bättre immunförsvar

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Flera nya fall av sjuka hundar i Norge

  1. Pingback: Ett 20-tal hundar har insjuknat i akut blodig diarré

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.