Jäsande degar och vindruvor: Här är farorna för våra husdjur under julen

Julen innebär många risker för våra matglada och nyfikna husdjur. Faktum är att dagarna kring jul och nyår är de allra mest kritiska på hela året. Då får nämligen veterinärtjänsten FirstVet i särklass flest videosamtal från oroliga djurägare. Och frågorna som dominerar? Mage och tarm – det vill säga att husdjuren fått i sig något de inte borde.

Under julen så har många familjer fler saker framme i hemmet, i form av julpynt, ljus, dekorationer, men också mer mat och godsaker än vanligt. Ofta har man dessutom gäster och inte möjlighet att hålla lika bra koll på sitt husdjur som vanligt, vilket ökar risken för att katten eller hunden hamnar i trubbel. För att minimera risken för problem är det klokt att försöka se till att man inte lämnar mat, godis, ljus eller paket och snören framme så att katten eller hunden kommer åt. Har man barn är det klokt att prata med dem i förväg och berätta att vissa typer av mat och godis kan vara giftigt för husdjuret, så minskar risken för att barnen av misstag ger katten/hunden något olämpligt. I den här artikeln har vi samlat lite tips om vad katten/hunden bör undvika, samt lite tips på vad som kan vara bra att ha hemma för att vara förberedd om olyckan är framme.

Vilka djurfaror finns det egentligen kring jul och nyår? Choklad är som bekant en fara för hundar, likaså presentsnören för katter. Men det finns även många andra, mindre kända faror som FirstVet vill uppmärksamma svenskar på:

• Russin och vindruvor kan orsaka njurskador.

• Julblommor kan orsaka diverse förgiftningar.

• Jäsande degar kan orsaka alkoholförgiftning.

• Julmat med högt fett och- salthalter kan orsaka magproblem.

• Mat med lök kan leda till problem med blodbrist för hunden.

• Nötter kan orsaka stopp i tarmen om djuret sväljer dem.

• Macadamianötter kan orsaka förgiftning med darrningar, kräkningar, diarré, svaghet

• Kylarglykol har en söt smak som djur kan tycka om. Det är dock mycket giftigt och kan orsaka så allvarliga njurskador att djuret avlider.

• Talgbollarna till fåglar är feta och kan orsaka problem med magen. Dessutom kan djur svälja nätet runt talgbollen så kan det fastna i tarmen och leda till livsfara för djuret.

För mer tips och råd kring hur du kan fira jul på bästa sätt med ditt husdjur, besök FirstVets specialsajt om jul med husdjur klicka här.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #jul #julensfaror #firstvet

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.