Svenska kennelklubben larmar: Valpar är inte slit och släng

Foto: Pixabay

Förra veckan skrev vi på Dognews.se om att vi fått veta att det redan nu omplaceras hundvalpar som köptes under coronapandemins början, då efterfrågan på hundvalpar steg i höjden. Flera valpar på 5 månader letar nu nya hem på internet annonser. Nu larmar Svenska kennelklubben om samma sak.

DOG NEWS artikel Redan nu letar coronavalpar nya hem för andra gången har i skrivande stund blivit läst av 51 377 personer och delad tusentals gånger på facebook.

Svenska kennelklubben skriver i ett pressmeddelande:

Vi nås av uppgifter om att valpköpare som köpte en hund i början av coronapandemin nu börjat tröttna. Blev inte hundägandet som du tänkt dig? Se till att omplaceringen sker på rätt sätt!

Redan i mars ökade efterfrågan på hundvalpar, trots uppmaningar från SKK om att valpar kräver både tid och omsorg. Nu börjar Sverige att släppa på sina restriktioner vilket bland annat innebär att det blir lättare att resa både inom och utanför Sveriges gränser. Då uppstår problemet – vad gör vi med valpen?

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Den söta lilla valpen börjar bita i både händer och fötter, tuggar sönder skor och annat värdefullt. Den kräver kontinuerlig passning som utöver mat och lek också innebär att den behöver kissa och bajsa, både dag- och nattetid. För vissa blir detta ett växande problem. För den som är väl förberedd är det en positiv möjlighet till att få följa och påverka utvecklingen av den nya familjemedlemmen.

Omplacering på rätt sätt

Vad gör man då om man inte kan ha kvar sin hund? Säljer den på nytt? Och den lilla valpen får vandra från hand till hand? Avlivning? Vi tvivlar på att det finns en veterinär som frivilligt vill ställa upp och avliva en frisk och pigg valp på grund av ägarens ointresse eller ändrade omständigheter.

  • SKK rekommenderar alltid att först ta kontakt med uppfödaren för hjälp vid omplacering. De har ofta ett stort nätverk och kan förhoppningsvis ta tillbaka hunden och hitta en ny ägare till den.
  • Ta kontakt med SKKs ras- och specialklubbar som ibland via sina webbplatser förmedlar valpar och omplaceringar.
  • Kanske finns någon i din närhet som har större möjligheter att ta hand om din hund?
  • Kontakta Hundstallet i Stockholm eller Malmö. Även om deras arbete i första hand riktar sig mot omhändertagna hundar kan de hjälpa till i mån av plats.
  • Annons på nätet är en möjlighet, men det gäller att vara mycket kritisk – det är en levande varelse du har ansvar för och inte en jacka som ska hänga på en galge i någon annans garderob!

Tänk efter före

Att köpa en valp innebär ett stort ansvar. Det ska göras på rätt sätt för både valp, köpare och uppfödare. Varken vi människor eller hundar vill fara runt och byta familj. Vi vill alla ha en trygg tillvaro med respekt och kärlek. Rätt valp till rätt ägare är den bästa kombinationen och det är allas vårt ansvar att se till att det blir så!

Läs mer

TÄNK EFTER FÖRE INNAN DU KÖPER EN HUNDVALP ELLER ETT HUSDJUR!

SKK skriver : Hundvalpar är INTE slit och släng

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #blocket #coronavalp #hundvalp #köpahund #skk #köpavalp

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Svenska kennelklubben larmar: Valpar är inte slit och släng

  1. Pingback: Djurskyddet får redan anmälningar av människor som inte kan ta hand om sina coronadjur

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.