Tidigare opublicerade foton på Grevinnan Blanche Bonde och hennes berömda Dvärgspetsar (Pomeranian)

Foto: Tjolöholms slotts arkivbild

Grevinnan Blanche Bonde på Tjolöholms slott, känd som den första svensk som importerade rasen Pomeranian (tidigare kallad Dvärgspets) från Storbritannien till Sverige. Grevinnan var också först med att importera rasen Cairnterrier till landet.

År 1916 registrerade Grevinnan Blanche Bonde kennelnamnet Tjolö, samtidigt importerade hon även Dvärgspetsar från Tyskland till Sverige. Färgen svart låg Grevinnan extra varmt om hjärtat. År 1920 var året som Grevinnan på allvar kom igång med uppfödning av Dvärgspets och det var också då hon importerade den första engelska Pomeranian hunden till Sverige.

Grevinnan hade stora framgångar i utställningsringen, både med hennes importer men också med egen uppfödda hundar, hon sågs ofta som vinnare även i uppfödarklass.

Grevinnan Blanche Bonde hade en speciellt framgångsrik Dvärgspets, Champion hanen Shenley Zulu, som var född år 1919 i England och importerades till Sverige som 1,5 år gammal. Redan år 1921 blev han svensk champion. Grevinnan var vid den tidpunkten den största uppfödaren av svarta Dvärgspetsar i Sverige och välkänd i hela Norden.

Grevinnan Blanche Bonde med hennes älskade Zulu

På en hundutställning i Göteborg 1923 beskrivs Dvärgspetsen Zulu som att ”ha en storartad päls och en hund mycket nära fullkomligheten”. Vid utställningen i maj 1925 beskrivs Zulu som en ”prima prima hund, den är om möjligt vackrare i år än förut”.

Stolta brev skrivna av Grevinnan Blanche Bonde om Zulus framgångar i utställningsringen.

På 1930-talet var Grevinnan Blanche Bonde vice ordförande i Dvärghundklubben. År 1924 importerade Grevinnan Blanche Bonde den allra första Cairnterriern till Sverige. Det var tiken Tincy Of Gledsmuir och efter det hanen Placemore Prosperity.

Grevinnan Blanche Bonde mottog Hamiltonplaketten år 1929, för sina goda insatser inom hundaveln.

Foto från kennelklubbens utställning på Haga, år 1920, Grevinnan Blanche Bonde med en rad svarta Dvärgspetsar från kennel Tjolö.

Grevinnan Blanche Bonde hade också vita Dvärgspetsar (Pomeranian)

En bit Svensk Pomeranian historia!

Läs mera om Grevinnan Blanche bonde och hennes fantastiska Pomeranian hundar

COPYRIGHT alla foton kommer från Tjolöholms slottsarkiv- Dognews.se

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #blanchebonde

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Tidigare opublicerade foton på Grevinnan Blanche Bonde och hennes berömda Dvärgspetsar (Pomeranian)

  1. Pingback: Besök på Tjolöholms slott med kennel Black Orange’s

  2. Pingback: Grevinnan Blanche Bondes silverpokal från SKK

  3. Pingback: Flera opublicerade foton på Grevinnan Blanche Bonde och hennes berömda Dvärgspetsar (Pomeranian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.