Fästingarna har vaknat så skydda ditt djur redan nu

Trots snön och kylan över hela Sverige i februari väntas våren komma tidigare än vanligt i år. Och ett säkert vårtecken är dessvärre alla fästingar som vaknar till liv. FirstVet fick faktiskt årets första fästingrelaterade samtal redan i början av januari. Något som tyder på att fästingar är aktiva året runt i vissa delar av landet. Därför vill FirstVet uppmana alla djurägare att skydda sina djur tidigt.


De senaste årens relativt milda vintrar har inneburit att fästingsäsongen blivit allt längre. Faktum är att fästingar är aktiva redan när temperaturen närmar sig fem grader, vilket innebär att fästingar är ett problem året runt i vissa delar av Sverige. Det är något som märks av även hos den digitala veterinärtjänsten FirstVet där årets första fästingrelaterade samtal togs emot redan den 4 januari i år.


Att fästingar kan bära på sjukdomar som kan drabba hunden är många djurägare medvetna om. Det som de flesta dock inte inser är att det även finns stor risk att djuret drar med sig fästingarna hem. När det sker blir det då lättare för fästingarna att krypa upp och bita personer i hushållet – och därmed riskera att överföra fästingburna sjukdomar som TBE och borrelia.


– Det finns många olika behandlingar som minskar risken att ditt djur får fästingar, både receptfria och receptbelagda. Om ditt djur vistas mycket utomhus och särskilt i fästingrika områden bör du definitivt skydda det mot fästingar. Dels för djurets skull, dels för att skydda dig själv och resten av familjen mot fästingburna sjukdomar. Förutom att använda fästingmedel är det även väldigt viktigt att undersöka djuret när ni kommer hem. Se till att vara noggrann och titta överallt då fästingarna kan sitta var som helst, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.


Så skyddar du dig själv och ditt djur från fästingar:

• Använd långbyxor, långärmat och gärna stövlar. Stoppa in byxorna i stövlarna och den långärmade tröjan innanför byxorna.


• Använd ljusa kläder, då syns fästingarna bättre.


• Om du vet att du befunnit dig på en plats med mycket fästingar, undersök då hela din och din hund eller katts kropp när ni kommer hem. Glöm inte ljumskar, hals, bakom öronen, armhålor och hårfästet. Ta gärna en dusch. Gör detsamma på din hund eller katt.

• Eftersom fästingar trivs sämre i kortklippt gräs är det ett bra tips att klippa gräsmattan.

• Låt inte hunden springa i fuktiga diken med högt gräs eller sly.


• Det finns många olika typer av fästingförebyggande medel som är både receptfria och
receptbelagda. Vilket medel som är bäst för ditt husdjur kan bero på olika faktorer. Se
därför till att kolla upp alla alternativ och rådfråga en veterinär om du känner dig osäker.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundleksaker #hundfoder #hundmat #hundgodis #vetzoo #veterinärklinik #backaplan

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.