Ny forskning: därför rullar sig hundar i illaluktande saker

Foto: pixabay

Man har alltid trott att hundar rullar sig i illaluktande saker, allt från bajs till svampar och annat äckligt för att dölja sin egen lukt för rovdjur och på så vis kunna komma närmare sitt byte.

Alla vi hundägare har någon gång varit med om att våra hundar rullar sig i kobajs, hundbajs och ja till och med människobajs om de hittar sådant ute i naturen. Visst tycker vi att det är äckligt men vi har alltid fått lära oss att hunden gör detta för att vargen gjorde så, för att luktkamouflera sig då den jagade.

Detta är vad man fortfarande tror att är orsaken till att hunden rullar sig i äckliga saker, men så år 2017 kom en studie som gjordes på rävar. Denna studie visar en helt annat orsak till att djur rullar sig i illaluktande saker.

Studien gjordes av Amerikanska forskare som för tillfället jobbade med att studera pumor i bergen i Kalifornien. Under studien såg man hur pumor gnuggade in sin doft på stenar och trädstammar. Strax därefter såg man hur rävar gnuggade sig mot exakt samma platser som pumorna och man tror att rävarna gjorde det för att stjäla pumornas doft.

Forskarna tror att rävarna utnyttjade pumornas doft för att skrämma större rovdjur för att hindra dem att jaga rävarna.

Om detta är en orsak till att hundarna rullar sig i illaluktande saker är ännu höljt i dunkel men det kan vara en lika bra förklaring som den vi tidigare har fått lära oss.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.