Efter Norska domen: WSAVA vill påverka hundaveln

Foto: pixabay

World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) delar den oro som nyligen uttryckts av den norska domstolen angående uppfödning av Engelska bulldoggar och Cavalier King Charles Spaniels. Den bekräftar sitt stöd för insatserna från Djurskyddet Norge och den norska djurskyddslagen, som säger att: ’Aveln ska främja egenskaper som ger robusta djur med god funktion och hälsa.’

WSAVA efterlyser ett mycket större fokus på hälsoscreening av avelsdjur och utbildning av allmänheten. Detta bör inkludera att uppmuntra valpköpare att be uppfödare om veterinärdokumentation av hälsoundersökningsresultat före avel på föräldrar till valpar och kattungar innan de köper dem. Det uppmanar enträget att urvalet av avelshundar och -katter bör undvika extrem exteriör som är predisponerande för sjukdomar och dåligt välbefinnande.

WSAVA:s svar på domstolens avgörande har letts av dess Hereditary Disease Committee (HDC), vars medlemmar inkluderar världsledande veterinärgenetiker, med stöd av WSAVA:s Animal Wellness and Welfare Committee (AWWC).

Ordföranden för HDC, Dr Jerold Bell DVM, en praktiserande veterinär och adjungerad professor i genetik vid Tufts Cummings School of Veterinary Medicine, Massachusetts, USA, förklarar: ”Vi erkänner de allvarliga hälsoproblem som orsakas av brachycephaly och annan extrem anatomi samt ärftliga sjukdomar hos hundar och hårt avlade djur. Vi tror att hälsofokuserad avel och uppfödningsmetoder är medlet för att förbättra hälsan och välfärden för dessa djur, och eftersträvar en ”hälsokvalitetskontroll”.

”Allmänhetens intresse för dessa populära raser kräver ett större fokus på utbildning kring hälsosam avel och välfärd eftersom förändrad efterfrågan från allmänheten kommer att förbättra avelsmetoderna som producerar hälsosammare husdjur och med tiden skapa verklig förändring.”

Dr Bell tillade: ”WSAVA HDC och AWWC arbetar redan med ett antal utbildningsinitiativ för lansering senare i år och vi är angelägna om att samarbeta med andra veterinärintressenter i denna fråga för att öka farten och förändringstakten.”

WSAVA uppmanar veterinärer och uppfödare att se till att kriterier som används för urval av avelsdjur inkluderar förmågan att föröka sig naturligt och utesluta anatomiska egenskaper som predisponerar för ärftlig sjukdom och dåligt välbefinnande. De uppmanar också uppfödare att använda hälsoscreening före avel för att välja ut djur som sannolikt kommer att producera friska avkommor.

Källa: WSAVA

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.