Mer än varannan djurägare tar med sig hunden på semestern

Foto: pixabay

För djurägare kan det vara svårt att bestämma om hunden eller katten ska få följa med eller stanna hemma under semestern. En ny undersökning av Sveland Djurförsäkringar visar att mer än varannan hundägare väljer att ta med sig hunden på semestern – medan katterna i hög utsträckning får stanna hemma.

Vissa djurägare har för vana att lämna sitt husdjur hos anhöriga eller på djurpensionat, medan andra reser både långt och ofta med sina djur. Undersökningen som Sveland Djurförsäkringar genomförde maj 2022 påvisar att hundägare är mer benägna att ta med sig hunden på semestern, jämfört med för tio år sedan.

Vanligast att ta med sig hunden

År 2012 genomförde Sveland Djurförsäkringar en undersökning som visade att fler än hälften av Sveriges hundägare (55 %) lämnade sin hund hos vänner eller familj när de åkte på semester – medan 44 procent svarade att man tog med sig sin hund på semestern. Idag, tio år senare, visar en ny undersökning att hela 60 procent av Svelands hundägare tar med sig sin hund på semestern och endast 20 procent lämnar hunden till vänner och familj.

En del hundar är tryggare i sin hemmiljö, då kan det passa bättre att låta familj och vänner sköta djuret i det egna hemmet, vilket tio procent av Svelands hundägare föredrar (2012: 19 %). Djurpensionat är en lösning som nio procent av hundägarna brukar använda sig av (2012: 10 %).

– Alla hundar är olika, och varje individ reagerar på sitt sätt på nya miljöer. Men generellt sett finner hunden trygghet i ägaren, snarare än i en plats. Många hundar har därför inget emot att komma till nya platser – så länge ägaren är med, säger Emma Almquist, Svelands profil och etolog.

Vänner och familj passar katten i hemmet

För tio år sedan svarade en majoritet (66 %) av Sveriges kattägare att de väljer att lämna kvar katten för att skötas i sitt hem av vänner och familj – medan tolv procent uppgav att de brukar ta med sig katten på resan. Den nya undersökningen visar på liknande siffror; 60 procent av Svelands kattägare väljer att lämna kvar katten i hemmet och tio procent väljer att ta med katten på semestern. Undersökningen visar även att 20 procent låter katten bo hos vänner och familj under semestern (2012: 29 %). Och tio procent lämnar sin katt på ett djurpensionat (2012: 5 %).

– Katten är inte bara ett rovdjur – den är faktiskt också ett bytesdjur, vilket gör att de ofta har lättare för att bli stressade än vad till exempel hundar har. Miljöförändringar eller att vara utan sin ägare kan vara stressande för katten – och utifrån hur den reagerar på förändringar kan djurägaren ofta göra en kvalificerad bedömning av vad katten mår bäst av; att följa med på semester eller stanna hemma, säger Emma.

Den nya undersökningen påvisar att utvecklingen de senaste tio åren skiljer sig mellan hund- och kattägare. Till skillnad från kattägarna, har det blivit vanligare att som hundägare ta med sig hunden på semestern.

– Våra sällskapsdjur har en stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande och är en naturlig del av familjen. Att allt fler hundägare tar med sig hunden på semestern är något som bekräftar detta. Även våra katter har fått en högre status i samhället och det ser vi genom att allt fler försäkrar sina katter jämfört med tidigare, säger Therese Wijkmark, TF chef för AO sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.