Hundarna lider av värmen – Veterinärer vågar inte prata om trubbnosade hundar

Foto: pixabay

Mops, fransk bulldog och engelsk bulldogg är några hundar som tillhör de trubbnosiga raserna. I början av året förbjöds raserna engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel i Norge, med stöd av landets djurskyddslag. 

Sedan trubbnosuppropet vågar inte veterinärer uttala sig med risk för dödshot

Hallands Nyheter (HN.se) har kontaktat flera veterinärer, men den enda som vågat uttala sig med namn är veterinär Henrik Hedberg på Viskadalens Djurklinik. Ingen annan veterinär vågar uttala sig med sitt namn på grund av de hätska reaktionerna som förekommit, det händer att veterinärer till och med blivit hotade till döds. Veterinärerna tycker inte att de åtgärder som införts för trubbnosade raser i Sverige räcker. Enligt en av veterinärerna är vissa av de hundar som kommer in för behandling så illa däran att deras liv kan liknas vid djurplågeri. Om någon förändring ska ske måste i så fall rasbeskrivningen förändras enligt en veterinär, skriver hn.se.

Som att andas genom ett sugrör

Trubbnosade hundar är skapta så att man kan jämföra det med att andas genom ett sugrör, förklarar veterinär Henrik Hedberg till HN.se. Han fortsätter med att det här är gjort för mänsklig fåfänga inte för hundens bästa.

Svenska kennelklubben jobbar för sundare hundar

Vid utställningar blir en hund diskvalificerad om den inte kan andas normalt. Då blir den utesluten ur avel, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben till Hn.se.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #hundensdag

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hundarna lider av värmen – Veterinärer vågar inte prata om trubbnosade hundar

  1. Susanne Holmene skriver:

    Fake news!! Jag är chockad! Ren lögn fr dig om andningssvårigheter för Cavalieren. Är du så otroligt dåligt insatt i varför uppfödning av cavalierer förbjöds i Norge?? Det var pga att de kan drabbas av genetiska sjukdomarna CM, CS och hjärtklaffssjukdomen MMVD. Skrämmande att du påstår att cavalieren som trubbnos har så svårt att andas att det är som att andas genom ett sugrör. Jag föreslår att du går ut med en dementi om cavalierens påstådda andningsproblem. De har inte andningsproblem och fälldes inte heller att de hade det i Norge!! Cavalier King Charles Spaniel tillhör INTE de trubbnosiga/brakesyfala hundraserna alls. Det gör King Charles Spaniel däremot. Så kolla upp fakta tack! Läs på på SKKs hemsida om det i deras SRD för hur dessa raser ska bedömas pga deras andning!! Jag vill att du går ut med en dementi om dina felaktigheter om att cavalierens andningssvårigheter!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.