Dålig aptit och ”magproblem” hos hund kan vara Addison – en livslång sjukdom

Har du hört talas om sjukdomen Addison? Addison förekommer hos människor men även hos hundar. Att fastställa diagnosen Addison är inte alltid så lätt, symptomen är ofta diffusa och det är inte alltid Addison man tänker på om hunden till exempel har dålig aptit. Det finns dock ett test som visar om hunden lider av Addison.

Vid Addisons sjukdom är kroppens produktion av så kallade kortikosteroider nedsatt.

Många funktioner i kroppen är beroende av steroider. Binjurarna är organ som producerar både mineralkortikosteroider och glukokortikosteroider (bland annat kortisol = kroppens motsvarighet till kortison). Av olika anledningar kan denna produktion påverkas eller förhindras och djuret kan få olika symptom.

Orsak

Den vanligaste typen av Addisons sjukdom är immunorsakad. Immunförsvaret börjar attackera den egna vävnaden (i det här fallet binjurebarken) som förstörs och produktionen av steroider minskar då och uteblir till slut helt. Denna variant ses mer ofta bland vissa raser och kan misstänkas vara ärftligt betingad. Exempel på sådana raser är portugisisk vattenhund, pudel, west highland white terrier, bearded collie, softcoated wheaten terrier, rottweiler, leonberger, grand danois, chinese crested med flera. Andra orsaker som kan förstöra binjurebarken och därmed steroidproduktionen är tumörer och blödningar. Orsaken till problemet kan även finnas utanför binjurarna. Ett exempel på detta är när signalen från hjärnan som styr hormonproduktionen i binjurarna är svag eller uteblir.

Symptom

Djur som har Addisons sjukdom kan uppvisa ganska ospecifika symptom som slöhet, svaghet, kräkningar och diarré. De kan även ha dålig aptit, tappa vikt och ha dåliga blodvärden. Hunden behöver inte ha alla symptom.

Det finns även ett mer akut stadie av sjukdomen så kallad Addisonkris. Djuret hamnar då i ett livshotande tillstånd med symptom som lågt blodtryck, chock, kraftig uttorkning, rubbningar på hjärtrytmen, buksmärta, förhöjda njurvärden.

Sjukdomar som kan likna Addisons sjukdom till vissa delar är njursvikt, magtarmsjukdomar, inflammerad bukspottskörtel, leversjukdom.

En hund med akut Addisonkris bör snarast tas till veterinär för akutvård eftersom tillståndet kan vara livshotande.

Diagnos

Hundar med de mer ”vaga” och ospecifika symptomen utreds ofta för Addison som en del i en större utredning exempelvis av en hund med magproblem.

Blodprover tas för att undersöka eventuella elektrolytstörningar, förhöjda njurvärden och antalet röda blodkroppar. Hundarna kan även ligga lågt i sitt blodsocker. En specifik test för att diagnosticera Addison är en så kallad ACTH-stimulering. ACTH är det hormon som ger signalen från hypofysen till binjurarna att producera mer steroider. Om binjurevävnaden är förstörd på grund av immunsjukdom får man ett dåligt eller inget svar alls på ACTH-stimuleringen.

Behandling

Behandlingen vid en akut kris är främst stora mängder vätska direkt in i blodet. På så sätt korrigeras både den kraftiga uttorkningen och elektrolytrubbningarna. Kortison ges också i detta skede. Om påverkan på pH-värdet i blodet är stor eller det föreligger grava elektrolytstörningar kan detta behöva korrigeras specifikt.

Behandlingen på längre sikt är livslång och består av antingen tabletter innehållande både mineral- och glukokortikosteroider eller regelbundna injektioner av ett preparat med mineralkortikosteroid effekt eventuellt i kombination med tablettbehandling. I enstaka fall behövs tillägg av salttabletter för att fullständigt korrigera saltbalansen men detta är undantagsfall. Hundar som behandlas för Addisons sjukdom kan leva ett gott liv men kan vara något mer känsliga för stressituationer. Kortison kan då ges extra under en tillfällig period efter diskussion med veterinär. Hundar under behandling för Addisons sjukdom behöver komma på återkommande kontroller med blodprovstagning livet igenom. Frekvensen för dessa återbesök skiljer sig åt beroende på val av behandling och faktorer hos individen.

Symtom vid Addisons sjukdom och Addisonkris

  • Försvagat allmäntillstånd
  • Slöhet
  • Muskelsvaghet
  • Ökad törst
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Aptitnedgång
  • Viktminskning
  • Uttorkning
  • Kraftig buksmärta
  • Lågt blodtryck/sviktande blodcirkulation
  • Långsam puls
  • Förhöjda njurvärden
  • Svimningsanfall

Vilka hundar drabbas av Addisons sjukdom?

Vissa raser är mer drabbade än andra vilket kan bero på en ärftlig belastning. Exempel på dessa raser är storpudel, portugisisk vattenhund, rottweiler, grand danois, nova scotia duck tolling retriever och bearded collie.

Sjukdomen kan i ovanliga fall också uppträda på grund av tumörer, infektioner eller blödningar i binjurebarken. Eller om signalerna från hjärnan till binjurarna störs.

Addisons sjukdom kan även uppstå om djuret stått på prednisolon, eller annan kortisonbehandling, under en längre tid och denna behandling avslutas tvärt. Kroppens egen kortisolproduktion stängs nämligen av på grund av medicineringen och plötsligt blir då kroppen helt utan både kortisol och kortison. Avsluta aldrig någon medicinering på egen hand utan tala först med din veterinär.

Källa: Evidensia och AniCura

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #addison

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.