Hundägare löper större risk för fästingburna sjukdomar TBE

Som hundägare löper du större risk att smittas av fästingburna sjukdomar då din hund kan ha med sig fästingar som kryper över till dig då ni gosar, sitter i soffan eller ligger i sängen tillsammans. Det är hög tid att vaccinera dig mot TBE.

Nu har fästingarna vaknat och det är hög tid att skydda sig själv och din hund mot fästingar. Det är många olika åsikter om vilket fästingmedel man ska använda till sin hund, vi slutade använda ”gift” som fästingmedel till våra hundar, efter att vi upplevde att de inte blev dräktiga då de hade använt fästingmedel.

Om du ger din hund fästingmedel så som Bravecto eller Nexgard så kommer det finnas en risk för att du kan få fästingar på dig själv, från fästingar som kryper runt i pälsen på din hund. Speciellt om du gosar med hunden, har hunden i soffan eller sängen. Fästingarna dör först då de har bitit sig fast på hunden och de kan krypa runt i pälsen flera dagar innan de biter sig fast.

Jag insjuknade i Borrelia i november

Jag insjuknade i Borrelia i november 2022 efter att en hund som jag klappade hade haft fästingar på sig som kröp över till mig och satte sig på min rygg. Borrelia går att bota om man får en antibiotikakur i tidigt skede.

Tickless Mini Dog Elektronisk Fästingavvisare är ett utmärkt val för dig som letar efter ett giftfritt alternativ till fästingmedel. Produkten är säker för både valpar, seniorhundar och dräktiga tikar, och din hund kan inte höra ljudet som kommer ifrån avvisaren.

Denna fästingavvisaren har forskningsbevisad effekt och fungerar helt utan kemikalier. Kom ihåg att ingen fästingprodukt helt kan garantera att din hund helt och hållet slipper fästingar, men en sådan här produkt kan ändå vara till stor hjälp under fästingsäsongen!

Rekommendation om vaccin mot TBE

Under åren 2020 till 2021 dubblades fallen av TBE i Västra Götaland och nu är det första gången som regionen rekommenderar alla som rör sig i naturen att vaccinera sig mot TBE som är en virussjukdom som i värsta fall kan ge hjärninflammation. Det finns ingen behandling mot TBE, men man kan förebygga sjukdomen med vaccination.

Vi vaccinerade oss mot TBE ifjol och skall ta den sista uppföljnings vaccinet snart, sedan är det en vaccination vart tredje år som gäller för att vara skyddad mot TBE.

Många som smittas av TBE blir inte sjuka, men man kan få influensaliknande symptom med feber och muskelvärk. De går vanligen över inom en vecka, men 20–30 procent drabbas av en andra TBE-fas med hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem.

Du kan minska risken för fästingbett genom att bära täckande kläder i områden där fästingar finns. Fästingar trivs bäst på fuktiga och skuggiga platser med högt gräs, buskar, snår och i skogen, men kan även hittas i trädgårdar. Fästingar tål inte uttorkning. Om man ska vistas mycket i naturen rekommenderas vaccination mot TBE. Den som har haft TBE är immun för resten av livet.

Spridning

TBE är vanligast längs ostkusten, särskilt kring Stockholm. I hela Västra Götaland finns nu TBE men är vanligast i trakterna kring Mellerud, Åmål, Tanum, Lidköping och Sjuhärad. Det är mindre vanligt i de södra delarna av regionen. I Sverige blir drygt 300 personer sjuka i TBE varje år.

Borrelia kan också ge neurologiska symtom. Den orsakas av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Det finns inget vaccin mot borrelia. TBE-vaccinet skyddar inte.

Källa: BT

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.