Ny studie visar alarmerande risk för bencancer hos stora hundar

Foto: ales_kartal

Ny forskning från Royal Veterinary College har belyst frekvensen och riskfaktorerna i samband med osteosarkom bencancer hos hundar i Storbritannien.

Osteosarkom, bencancer, visade sig vara mycket vanligare hos jättehundar, bland annat hos Skotska hjorthunden (3,28% av alla hundar som drabbas varje år), Leonberger (1,48%), Grand danois (0,87%) och Rottweiler (0,84%).

Exempelvis löper Rottweiler 27 gånger större risk att drabbas, Grand danois 34 gånger större risk, Leonberger 56 gånger och Skotska hjorthundar hela 118 gånger större risk för bencancer än andra hundar.

”Hundar med sjukdomen vägde också mycket mer, i genomsnitt 33,04 kg, än de friska hundarna, medan raser med dolikocefala. (långsmala) huvuden visade sig löpa större risk än brakycefala (trubbnosiga) eller mesocefala (med balanserad huvudform).

Enligt studiens huvudförfattare Dan O’Neill visar studien än en gång att hundar får betala ett högt pris för människans önskan att skapa extrema kroppsformer som inte förekommer i naturen”, skriver Veterinärmagazinet.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.