Hur mycket hundskall skall grannen tåla?

Sporadiskt hundskall dagtid har från flera rättsliga avgöranden bedömts vara av ringa betydelse och en vardaglig störning som grannar får tåla. Så länge som hunden inte skäller nattetid kan sporadiska hundskall inte betecknas som outhärdliga för de närboende.

De flesta hundar skäller, en del mer andra mindre. Det är hundens sätt att kommunicera, en del hundar vaktar sin tomt och skäller så fort de ser något, att skälla är helt naturligt för hundar. Att använda antiskall halsband till en hund som skäller för att tala om att den ser något är som att sätta munkavle på dig som människa då du träffar någon du vill prata med.

”Endast det faktum att hundar skäller utgör inte en betydande olägenhet. Men om hundarna under stora delar av dygnet vistas i till exempel en rastgård och inte får någon övrig stimulans och av det skälet skäller mycket, kan det eventuellt anses vara till följd av en undermålig djurhållning”, skriver Advokaten i Härliga Hund.

För att bedöma om en skällande hund utgör en störning enligt bostadsrättslagens mening får man titta på följande:

Hundar som skäller dagtid och därmed inte stör många människors sömn kan förmodligen inte anses vara skadliga för hälsan. En hund som skäller tidigt på morgonen, sent på kvällen och långt in på natten kan dock tänkas störa många människors sömn och därmed löpa större risk att orsaka en störning som kan vara skadlig för hälsan eller annars försämra omkringboende grannars bostadsmiljö.  Det innebär en större skada för hälsan om en hund skäller flera timmar om dagen än om hunden skäller några gånger om dagen i kortare sekvenser.

Det är inte ovanligt att hundskall har hamnat i tvister vid domstol och domen brukar bli att förelägga hundägaren att hålla hundarna inomhus på nätterna mellan kl. 22.00 och 06.00.

Förstås skall alla hundägare visa hänsyn men en del hundskall får alla grannar tåla, om man är extra känslig så kanske man skall bo långt ute på landet långt ifrån alla grannar. Barn, hundar och oljud från verktyg är ofta orsaken till grannosämja. Det bästa sättet är att lösa det på ett trevligt sätt muntligt och även vara förstående över att ett visst oljud får förekomma dagtid från både barn, gräsklippare, hundar ocv.

Källa: Lawline , HSB.se

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.