Hund dog efter att ha druckit ur en vattenpöl

Hunden Bowie dog efter att ha druckit vatten från en vattenpöl. Hundägare varnas nu för glykol. Ämnet finns i spolarvätska och andra produkter för bilar.

Ann Kristin Vilsvik tvingades uppleva varje hundägares mardröm när en av familjens två hundar förgiftades med glykol.

När Bowie plötsligt blev väldigt sjuk tog de honom till veterinären. Först trodde veterinären att det var diabetes. Han drack inte så mycket, vilket kunde vara ett tecken på den här sjukdomen. Så småningom kom veterinären fram till att Bowies symtom kunde tyda på glykolförgiftning.

Visste inte om faran med glykolförgiftning


Bowie blev snabbt illamående och tappade aptiten. Som en del av behandlingen fick han njurfoder och familjen försökte tvinga i honom mat.

– Det har vi dåligt samvete för. Kanske höll vi honom vid liv för länge. Det verkade som om han hade ont, säger Vilsvik. Nu efteråt förlitar hon sig på veterinärens bedömning – att Bowie inte hade ont, utan ”bara” var illamående.

– Jag har alltid trott att hundarna själva vet bäst och vet vad de ska hålla sig borta från. Jag var också mer medveten om att undvika pölar när hundviruset härjade. Men jag var inte medveten om det här med glykolförgiftning. Jag misstänker att det finns många hundägare som inte är medvetna om denna risk och jag hoppas att vår berättelse kan göra dem medvetna om faran, säger Vilsvik.

Det behövs bara små mängder glykol innan det leder till förgiftning, säger veterinär Trude Mostue hos FirstVet.

Glykol finns bland annat i frostskyddsmedel, bromsvätska och spolarvätska. Dessa är alla farliga vätskor som kan läcka från gamla bilar. Ämnet smakar sött för hundar och är extra lockande för dem att dricka. Det behövs bara små mängder glykol innan det leder till förgiftning, säger veterinär Trude Mostue hos FirstVet.

Hon tillägger att konstgödsel också kan leda till förgiftning. Hönsgödsel och gräsgödsel innehåller olika ämnen och den gemensamma nämnaren är att dessa är farliga.

– Vi ser många exempel på detta under våren. Hundar hittar några intressanta, illaluktande klumpar som de smakar på. Vi hade till exempel en hundägare som kontaktade oss via videokonsultation. Hans hund hade ätit gräsgödsel. Då var det ilfart till djurkliniken att framkalla kräkningar, säger Mostue.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.