1500 kronor böter för lös hund i bil

En man från Heby döms till 1500 kronor i böter efter att ha kört bil med en lös hund liggandes i bilens baksäte. Till polisen sa mannen att han inte var medveten om att det var olagligt att köra med hunden lös i bilen.

En annan man frikändes i Tingsrätten för en liknande incident där en polis hade sett en hund röra sig i bilens baksäte och rört sig fram mot chauffören mellan bänkarna. Mannen hävdade att hunden var förankrad i en sele i bilbältet och friades av Tingsrätten. Polisen hade inte kontrollerat om hunden verkligen var fastspänd vid tillfället. Fallet togs vidare till Hovrätten där mannen dömdes till böter på 1500 kronor för att rätten ansåg att: polisens uppgifter om förhållandena ges försteg, eftersom hon gjort sina iakttagelser i tjänsten. ”Att färdas med en hund, som i detta sammanhang innefattas av begreppet last, på passagerarsätet kan situationsvis bland annat försvåra körningen av fordonet vilket därmed kan äventyra trafiksäkerheten”, stod det i den skiljaktiga meningen. Lastens beskaffenhet hade med hänsyn till detta krävt en fastgörning så den inte riskerat att försvåra körningen, skriver lexnova.

 En 2 kilos hund får en krockvikt på 80 kilo om bilen krockar i 50 km/tim och samma hund på 2 kg får en krockvikt på 256 kilo om krocken sker i 90 km/tim. Vikten på en 30 kilos Schäfer ökar till 1 200 kg vid en krock i 50 km/tim och en krockvikt på 3 840 kilo i krockögonblicket vid en fart på 90 km/timmen.

Har du koll på reglerna hur man ska transportera en hund i bilen?

En fastspänd bur, ett galler,nät eller en sele gör att hunden sitter säkert, det minskar också olycksrisken i trafiken, då en lös hund åker som en projektil ut genom rutan vid en kraftig inbromsning. Både du, dina medpassagerare och hunden kan dö pga ditt slarv.

Tryggast är att förvara hunden i en bur som är placerad längst bak i en kombi bakom ett nät eller galler. Man kan också göra som vi och låta hunden sitta i en bur som är väl förankrad på bakbänken i bilen. Tänk på att använda en så luftig bur som möjligt med tanke på den värme och instängdhet som kan uppstå i en bil. Du kan också spänna fast hunden i ett speciellt säkerhetsbälte anpassat för hund

Hundras – Ursprunglig vikt – Krock i 50 km/tim – Krock i 90 km/tim
Chihuahua  – 2 kg – 80 kg – 256 kg
Jack Russel terrier – 6 kg – 240 kg – 768 kg
Schnauzer – 15 kg – 600 kg – 1920 kg
Schäfer – 30 kg – 1200 kg – 3840 kg
Grand Danois – 65 kg – 2600 kg – 8320 kg

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.